Langt flere ældre sidder i spjældet

I 2011 blev 15.000 danskere mellem 60 og 79 år dømt for at bryde loven. Det er ti procent af alle danskere.

Det skriver Politiken tirsdag med tal fra Kriminalforsorgen og Danmarks Statistik.

I 2001 var antallet knap 7000 ældre danskere, som svarede til seks procent af alle kendelser.

Stigningen skyldes dog ikke alene, at danskere bliver ældre. For mens antallet af 60-79-årige i befolkningen steg med 28 procent, er antallet af skyldige mere end fordoblet.

De fleste ældre dømmes for milde lovbrud som færdselsforseelser. Men flere ældre dømmes for butikstyverier, ejendomsforbrydelser, bedrageri, simpel vold og sædelighedsforbrydelser.

Justitsministeriet s forskningschef, Britta Kyvsgaard kan ikke umiddelbart forklare stigningen.

- De forestillinger og myter, man har om, at vold er noget, som kun unge mennesker begår, de stemmer ikke længere, siger hun.

Noget af stigningen skyldes ifølge hende, at politiet ser skarpere på sædelighedsforbrydelser, mens flere straffes for promillekørsel.

Forklaringen holder ikke alene, mener kriminolog Hanns von Hofer ved Stockholms Universitet.

- Der er visse generationer, der er vokset op med kriminalitet, og som aldrig slipper ud af den. Fængslerne bør forberede sig på, at der kommer flere ældre, siger han.

Danske fængsler håndterer fængslede ældre dårligt, mener sociolog Linda Kjær Minke, fra Syddansk Universitet. Hun har i et halvt år studeret fængselskultur blandt fanger i Vridsløselille Statsfængsel.

- Nogle af de ældre oplever det som utrolig belastende at være placeret på afdelinger, hvor de var sammen med rigtig mange unge indsatte - der var knald på på en helt anden måde, end en ældre morfar kan klare, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip