Langtidsledige stiger både i løn og tid efter jobstart

Et år efter, langtidsledige kontanthjælpsmodtagere er kommet i job, ligger lønnen i gennemsnit på 23.000 kroner om måneden. Efter to år er det steget til over 24.000.

Det viser en ny analyse fra Beskæftigelsesministeriet. Og tallene viser ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) et paradoksalt problem:

- På den ene side kan vi konstatere, at der de seneste år har været en chokerende stor stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Når vi så laver målinger af, hvad der sker med de kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job, tegner der sig et andet og positivt billede: Evnen til at fastholde job er ganske stor, og evnen til at bevæge sig ud af lavtlønsområdet er stor.

Til gengæld er det de færreste langtidsledige, der finder et job.

Blandt de 7768 langtidsledige, der i første halvår af 2011 sagde farvel til kontanthjælp, var det kun 2207, der fik job. Resten fik eksempelvis førtidspension, fleksjob eller blev selvforsørgende uden at være beskæftiget.

Og det er i Jørn Neergaards optik "en kæmpe strukturel udfordring".

- Vi har en alt for stor gruppe mennesker i den arbejdsdygtige alder, som er fastholdt i langtidsledighed. Og det er både en belastning for den enkelte og for dansk økonomi.

Spørgsmål: Hvis det godt kan betale sig for de langtidsledige at tage et job, hvorfor er det så kun en lille andel, der kommer i beskæftigelse?

- Nu er vores kontanthjælpsloft ikke gennemført endnu, svarer ministeren med henvisning til blå bloks strammere regler for kontanthjælp.

- Samtidig er gruppen af kontanthjælpsmodtagere meget, meget kompleks. Den indeholder også indvandrere og folk, som er under visitation for komplekse helbredsmæssige udfordringer.

- Så man må ikke sammenligne med dagpengesystemet, hvor forudsætningen er, at man er rask og til rådighed for arbejdsmarkedet.

Hvor stor en andel af de langtidsledige, der skal i job, før ministeren er tilfreds, vil han ikke svare på.

- Men jeg tør godt sige, at det er rigtig mange tusinder.

Antallet af langtidsledige på kontant- eller uddannelseshjælp er steget fra 76.600 fuldtidspersoner i 2011 til 98.200 i 2015. Det er en stigning på 28 procent.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip