Lars Hedegaard: Navn på attentatmand skal redde mit liv

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Debattøren Lars Hedegaard nærer efter eget udsagn den dybeste respekt for det danske retsvæsen.

Alligevel har han igen og igen set sig nødsaget til at bryde det navneforbud, der siden april 2014 har beskyttet den mand, der sigtes for at ville dræbe den omstridte islamkritiker.

Det fastslog han fredag i Retten på Frederiksberg, hvor han er tiltalt for i tre tilfælde at have offentliggjort navnet på den formodede attentatmand. Det er sket på Facebook, på en svensk hjemmeside og i bogen "Attentatet".

- Hvis jeg bliver dømt for at bryde navneforbuddet, har domstolen i realiteten frakendt mig retten til efter bedste evne at forsvare mit liv, lød det fra Hedegaard.

Det markante synspunkt bunder i, at 28-årige BH, sagens anden hovedperson, stadig er på fri fod. Og så længe det forholder sig sådan, er Lars Hedegaard ikke tryg.

- Sandsynligheden for at BH vil blive pågrebet er altså betydeligt større, hvis hans identitet er kendt. Det må være almen logik, sagde forsvarsadvokat Peter Trudsø. På den baggrund opfordrede han retten til at frifinde Lars Hedegaard.

Advokaten henviste desuden til, at også politiet ønsker navnet offentliggjort. Alene tilbage står derfor hensynet til den krænkelse, som BH og hans pårørende kan blive udsat for ved offentlig eksponering.

I retsmødet udtrykte flere tilhørere ligeledes utilfredshed med sagens proportioner. På deres hvide T-shirts havde de i dagens anledning fået trykt navnet på den sigtede.

Det ville dommer Peter Brund dog ikke acceptere. Hvis de ikke dækkede sig til, måtte de forlade lokalet.

Ligesom tilhørerne viste også anklager Jesper Holm en vis forståelse for debattørens situation.

- Jeg forstår sådan set godt Lars Hedegaards frustration over, at den pågældende ikke er blevet fanget. Men det ændrer ikke ved, at man bliver nødt til at overholde rettens afgørelse om et navneforbud, sagde anklageren.

Han mener, at Hedegaard skal idømmes en bøde.

Ved drabsforsøget i februar 2013 mod Lars Hedegaard affyrede en mand forklædt som postbud en pistol mod debattøren. Siden da har 73-årige Hedegaard set sig over skulderen. Han er under PET's beskyttelse.

Sagens anden hovedperson sad i en periode fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Det betød, at Danmarks anmodning om udlevering ikke blev efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

Først næste fredag afgør Retten på Frederiksberg, om Lars Hedegaard skal straffes.

/ritzau/