Lars Løkke bløder op på krav om nulvækst i det offentlige

Skrevet af admin

03/02/2015

Dagens topnyheder

Venstres Lars Løkke Rasmussen løsner nu op sit partis ellers ufravigelige krav om nulvækst i den offentlige sektor, hvis de borgerlige partier genvinder regeringsmagten.

I et interview med Berlingske siger Lars Løkke Rasmussen, at nulvækst "jo kan skrues sammen på mange måder, hvor man samtidig fremmer det, man vil".

Venstre-formanden forklarer, at hvis et borgerligt flertal kan blive enig om besparelser på udgiftsposter, der ligger uden for den offentlige udgiftsramme, kan der muligvis godt blive råd til noget mere velfærd.

Det såkaldte udgiftsstop, der har været Venstres officielle politik siden 2012, indebærer, at udgifter til for eksempel daginstitutioner, skoler og sygehuse højst må stige i samme takt som lønninger og priser.

Statens udgifter til overførselsindkomster, for eksempel dagpenge, kontanthjælp, uddannelsesstøtte (SU) og folkepension, ligger derimod uden for det, der går under betegnelsen "offentligt forbrug".

- Nulvækst er på det offentlige forbrug. Så er der store dele af de offentlige udgifter, som er uden for forbrugsrammen. Hvis man sparer der, kan man måske godt have noget realvækst.

- Det afgørende er, om man trækker den rigtige vej, siger Lars Løkke.

Udmeldingen glæder Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Det synes jeg er positivt, fordi det klart vil gøre det nemmere for os at finde enighed efter et folketingsvalg. Det er glædeligt, at de (Venstre, red) moderer sig og kommer os i møde, som synes, at der skal være plads til en beskeden realvækst, siger han til Berlingske.

/ritzau/