Lars mistede job og bolig ved at redde hunden Thor: ‘Jeg vil ikke kalde mig selv en klovn’

Der var ingen vej tilbage, da politiassistent Lars Bo Lomholt trådte ud af vintermørket og ind ad døren til Hillerød Dyreinternat.

Det var en råkold tirsdag aften i slutningen af januar 2013, og klokken havde passeret ti om aftenen.

Det var sådan set Lars Bo Lomholts fridag, men alligevel kom han direkte fra stationen i Helsingør.

Han var taget hen på stationen for at hente en af kollegaernes politijakker, og med GPS'en slået fra var han kørt hen til dyreinternatet i en patruljevogn.

Den sjællandske politimand var ved gøre noget, der ville ændre både hans og en hunds liv.

- Jeg har tit tænkt over, om jeg skulle have gjort det, siger Lars Bo Lomholt til Dagens.dk.

Det var nærmest en spontan handling, men de personlige konsekvenser blev store, da Lars Bo Lomholt ved skranten på dyreinternatet forklarede, at han efter ordre oppefra var kommet for at hente en schæferhund.

Kvinden bag skranken stillede ingen spørgsmål, men udleverede schæferhunden Thor til Lars Bo Lomholt, der på et stykke papir skrev under med et falsk navn.

Jorden brændte allerede under ham og hunden, da de sammen gik ud ad hoveddøren. 

- Jeg skrev under med et falsk navn for at forsinke det lidt, men som efterforsker vidste jeg godt, at politiet ville finde ud af det hele, siger Lars Bo Lomholt.

Vågnede i mediestorm
Det var meningen, at Thor få timer senere skulle have været aflivet på internatet, men i selskab med deltidsbetjenten fik den brunlige hund atter lov til at mærke vinterblæsten på sin sorte snude.

Schæferen havde nogle måneder forinden bidt en lille hund, hvilket fik politiet til at tage hen til de oprindelige ejere af Thor. Hunden blev konfiskeret og skulle ifølge hundeloven aflives.

Sagen førte til flere demonstrationer fra hundeelskere, der ville have ændret hundeloven og annulleret aflivningen.

- Det handlede jo om liv og død. Dyreloven er nok den eneste lov i Danmark, hvor man har dødsstraf, siger Lars Bo Lomholt.

Han begyndte at spekulere over, hvordan han kunne forhindre hunden i at blive aflivet.

Højst belejligt for Thor blev tankerne til handling, da Lars Bo Lomholt mødte op i uniform på internatet, hvor han - alt efter folks holdning til sagen - enten befriede eller bortførte hunden få timer før, at den dødelige gift skulle sprøjtes ind under pelsen.

- Politiet skal hjælpe folk, ikke slå deres hunde ihjel, siger Lars Bo Lomholt.

Da han den efterfølgende morgen tændte for fjernsynet, kunne han se, at aftenens handlinger var forvandlet til topnyhed på TV2 News.

- Det mest ubehagelige var tanken om, at mine kollegaer ledte efter mig, og at de på et tidspunkt ville anholde mig og hive mig med på stationen foran alle kollegaerne, siger Lars Bo Lomholt.

Nettet strammes
Tilbage i 1997 blev han uddannet hos politiet, hvor han i flere år havde en fuldtidsstilling.

Den sidste del af politikarrieren – der endte med at få en brat afslutning – var på deltid, da han ved siden af jobbet hos ordensmagten drev en cykelforretning i Rungsted.

Mens Lars Bo Lomholt havde travlt med at holde sig under radaren med Thor på en ukendt adresse, troppede et par af kollegaerne op i cykelbutikken for at lede efter ham.

I forbindelse med sit politiarbejde havde han flere gange mødt en advokat inde i retten, og det var ham, den jagtede betjent ringede til, da nettet for alvor blev strammet.

De aftalte at mødes med politiet, og sådan sluttede flere dages flugt. 

- Det var de to mest nervepirrende døgn, da jeg først fandt ud af, hvor meget ballade jeg havde lavet, siger Lars Bo Lomholt.

Mødt af klapsalver 
Politiassistenten blev suspenderet fra jobbet, og et halvt års tid senere blev han idømt betinget fængsel for embedsmisbrug og dokumentfalsk ved byretten i Helsingør.

Han ankede på stedet, og da han gik ud af bygningen blev han mødt af klapsalver fra de omkring 60 mennesker, der var mødt op – flere af dem i selskab med deres hunde.

Et halvt år senere blev dommen stadfæstet af Østre Landsret, og kort tid efter måtte Thor aflives på grund af sygdom.

- Den hund ændrede mit liv radikalt. Det var ekstremt følelsesladet, men samtidig en stor lettelse, da Thor døde. Folk gik stadig meget op i, hvor den var henne, siger Lars Bo Lomholt.

Han fortsætter:

- Han var blevet lidt magisk og et ikon, men var samtidig også bare en almindelig hund.

Skal køre taxa
Det er over tre år siden, at Thor med et bid i skindet på en mindre hund, ændrede Lars Bo Lomholts liv, der i dag er 44 år.

Da sagen kørte og nærmest var dagligt stof i aviser og nyhedsudsendelser, sagde den dengang suspenderede politimand i et interview i BT, at han ikke ville være bleg for at kalde sig selv for en helt, hvis hundeloven blev ændret. Samtidig ville han være en klovn, hvis sagen blev lynhurtigt glemt, forklarede han.

- Er du en klovn eller en helt?

- Nej, jeg vil ikke kalde mig selv en klovn, siger Lars Bo Lomholt, der også afviser at være en helt.

Sidste sommer vedtog et flertal i Folketinget en ny hundelov, og i den står der, at en hundesagkyndig nu skal vurdere, om en hund skal aflives, hvis den i vild leg bider en artsfælle til blods. 

Lars Bo Lomholt har ikke længere cykelbutikken i Rungsted, den er lukket, og lejligheden i Hørsholm har han solgt.

Tilværelsen i Nordsjælland har han skiftet ud med den midtsjællandske stationsby Sorø, og her går han rundt med sine fire hunde og spekulerer over fremtiden.

- Det er svært at finde ud af, hvilket ben jeg stå på, siger Lars Bo Lomholt og forklarer, han har planer om at tage en ny uddannelse – måske læse jura eller journalistik.

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Man må efterlade, dumpe og skyde til måls efter en kat

Han er for tiden ved at tage at erhvervskørekort, og er blevet tilbudt at køre taxa.

- Jeg kan godt savne vagtstuen og kollegaerne fra politiet, men jeg savner ikke selve systemet, siger Lars Bo Lomholt, der ikke er bleg for at kritisere sin tidligere arbejdsgiver.

- Politiet skal blive bedre til at åbne munden, og her tænker jeg ikke om en pressetalsmand, men de betjente, der har fingeren på pulsen. Men man får tæsk af systemet, hvis man ytrer sig.

Den tidligere politiassistent gjorde dog mere end at ytre sig, da han gik ind ad døren til dyrepensionatet i Hillerød, tog sagen i egen hånd og Thor med ud fra den bygning, der skulle have været det allersidste stop i hundens liv.

- Hver gang jeg tænker over, om jeg skulle have gjort det, når jeg altid frem til den samme konklusion. Når jeg gør regnskabet op, har jeg ikke fortrudt det, siger Lars Bo Lomholt.

Følg Dagens Hunde for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip