Latinamerika bekæmper hiv-smitte fra mor til barn

Latinamerika er langsomt ved at få bugt med hiv-smitte fra mor til barn.

I juni i år fik Cuba det første stempel fra verdenssundhedsorganisationen WHO om, at de nu har stoppet hiv-smitten fra mor til barn, og en række lande er fulgt efter.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Og det er en vigtig udvikling, siger antropolog Anders Dahl, der står bag en ny undersøgelse, som patientforeningen Hiv-Danmark har foretaget blandt hiv-smittede i Danmark.

- Det er lykkeligt, at så mange af de latinamerikanske lande har knækket koden ved at få de gravide kvinder til at lade sig teste, så de kan få medicin, hvis de er smittede, og dermed ikke smitter deres børn.

- Man kan kun håbe, at det breder sig i Latinamerika og i resten af udviklingslandene. Det er den kode, der skal knækkes. Vi skal overbevise kvinderne om, at det er god idé, at de lader sig teste, inden de føder, siger han til Ritzau.

Når WHO giver dette stempel, så betyder det altså, at et svagt ressourceland også kan forhindre mor-barn-smitte, siger Jens Lundgren, klinisk professor på Københavns Universitet

- I både Vest- og Østeuropa screener vi i høj grad for hiv, og derfor er det ikke et problem her. Det er positivt, at de latinamerikanske lande følger efter, siger han til Ritzau.

- Det viser, at det nytter at behandle den smittede kvinde. Det har vi vidst siden 1994, så derfor er det ærgerligt, at det ikke er sket i langt højere grad endnu.

1. december er international Aids-dag, og dagen skal være med til at sætte fokus på og give oplysning om sygdommen. Og det er der stadig grund til, siger Anders Dahl.

- Det er en vigtig dag, fordi der i den offentlige sfære bliver sat fokus på hiv, som ellers næsten er forsvundet ud af den offentlige dagsorden.

- Det er en sygdom, der stadig bør diskuteres og mest af alt, bør vi stadig arbejde med at bekæmpe den stigmatisering, der er. Både i Danmark og i resten af verden.

Alene i Latinamerika og Caribien er der omkring to millioner, der lever med hiv. Til sammenligning er der ifølge de officielle tal omkring 5500 mennesker med hiv i Danmark.

I 2014 fik 192 danskere stillet diagnosen. Man mener, at op mod 500 danskere er smittet med hiv uden at vide det.

/ritzau/

Dagens Gossip