Latinoerne sænkede Romneys drøm

Barack Obama er genvalgt som præsident i USA. Og med demokratens sejr over Mitt Romney udstilles Det Republikanske Partis store svaghed endnu engang.

Partiet appellerer hverken til de sorte vælgere eller til den voksende andel af stemmeberettigede med latinamerikanske rødder.

Og det blev afgørende for udfaldet af tirsdagens valg, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, institutleder på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Republikanernes demografiske base er simpelthen for lille. Det er virkelig slået igennem denne gang. Partiet er meget hvidt i sin medlemsskare sammenlignet med, hvor USA er på vej hen, siger Niels Bjerre-Poulsen til Ritzau.

En valgstedsmåling fra Reuters/Ipsos bekræfter vurderingen: Et markant flertal af de hvide mandlige vælgere har stemt på Romney. Også et flertal af de hvide, kvindelige vælgere foretrak republikaneren.

Det nytter bare ikke noget, når et endnu større flertal blandt det stigende antal latino-vælgere ikke kunne drømme om at stemme republikansk.

- Partiet har kæmpet med problemet i mange år. Og dets store projekt er at få en større andel af latinovælgerne over på sin side, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han fremhæver, at opbakningen til Obama fra alle andre etniske grupper end de hvide med stor sandsynlighed blev afgørende i svingstater som for eksempel Ohio og Colorado.

Det demografiske handicap betød, at Romneys eneste fordel i valgkampen var den amerikanske økonomis dårlige tilstand.

- Romney var afhængig af utilfredsheden med økonomien, og i hvor høj grad vælgerne ville give Obama skylden for den dårlige økonomi, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Obamas store udfordring bliver nu at sikre et bedre forhold til Republikanerne i Kongressens to kamre, lyder det.

- Fælles for alle de udfordringer, Obama skal håndtere, blandt andet de økonomiske, er at finde ud af, hvordan samarbejdet kan forbedres, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- De seneste år har Republikanernes eneste målsætning i Kongressen været at forhindre Obama i blive genvalgt ved at obstruere alle hans forslag, siger han.

Niels Bjerre-Poulsen tror, Barack Obama i sin anden og sidste periode som præsident kan opnå flere resultater end i de første fire år.

- Obama har selv peget på at alene det forhold, at han ikke kan genopstille, vil skabe bedre muligheder for at opnå resultater i Washington, siger han.

- Og så skal man huske på, hvor dårlig økonomien var, da han blev valgt i 2008. Nu er økonomien endelig ved at rette sig.

Dermed kan de næste fire år i Det Hvide Hus blive væsentligt mere opmuntrende for Barack Obama, end de første fire år har været.

Dagens Gossip