Lav ministerløn fortsætter - det samme gør pensionen

Skrevet af admin

19/05/2015

Mest læste i dag

En midlertidig nedsættelse af ministrenes vederlag er tirsdag blevet forlænget til 2019.

Lovforslaget, som er signeret af finansminister Bjarne Corydon (S), blev vedtaget enstemmigt af de 101 tilstedeværende folketingsmedlemmer.

Det betyder, at ministrenes løn fortsat vil være nedsat med fem procent, ligesom de har været det siden aftalen om en ny dagpengeperiode i 2010.

Finansministeren har tidligere begrundet forlængelsen med, at der er nedsat en vederlagskommission, som er i færd med at udarbejde anbefalinger til den fremtidige aflønning af politikere i såvel lokal og regional politik som i Folketinget og ministerierne.

Eventuelle ændringer på baggrund af disse ønskes vedtaget inden for næste valgperiode, som senest vil ophøre i 2019.

Mens der var fuld opbakning til lovforslaget, så måtte Enhedslisten se en pakke med seks mere vidtgående beslutningsforslag om samme emne forkastet.

- Det handler om noget så banalt, som at politikere skal have den samme pensionsalder som ganske almindelige mennesker og lønmodtagere, lød det fra partiets Pernille Skipper på talerstolen.

Folketingsmedlemmer kan, alt efter om de er valgt før eller efter 2007, få pension fra de er 60 eller 61 år.

I resten er samfundet er pensionsalderen 65 år og for personer født efter 1958 vil den gradvist blive hævet i takt med stigningen i middellevetiden.

- Der er ikke noget særligt nedslidende ved de her bløde sæder, vi sidder på herinde, som tilsiger, at vi skal kunne gå på pension før alle andre, påpegede Pernille Skipper.

Enhedslisten ønskede også at begrænse det samlede beløb, man kan få i pension for politiske hverv, til 500.000 kroner om året, ligesom partiet først ville give adgang til ministerpension efter to år som regeringsmedlem mod i dag et år.

Partiet ville også forhindre, at tidligere ministre modtager pension, samtidig med at de får løn som folketingsmedlemmer.

/ritzau/