Lav oliepris er medvirkende til dårlige eksporttal

Skrevet af admin

09/12/2015

Dagens topnyheder

Egentlig burde det aktuelle økonomiske klima være en lækkerbisken for den danske vareeksport.

En stærk dollar, stigende vækst på nærmarkederne i Europa og en øget dansk konkurrenceevne burde alt andet lige betyde, at der var basis for stigende eksporttal.

Ikke desto mindre viser Danmarks Statistiks tal for vareeksporten i oktober, at den er faldet 1,2 procent i forhold til september.

Og samlet set hen over det seneste år er eksporten faldet med 0,7 procent

- Verdenshandlen helt generelt er på vej ned i gear, og det sætter sig i vores eksport. Selv om vi eksporterer mest til Europa, så er der en del af de varer, der bagefter bliver solgt videre til andre lande, siger Jens Hjarsbech, der er økonom i Dansk Erhverv.

- Det betyder, at hvis eksempelvis tyskernes eksport bliver ramt, smitter det også af på Danmark.

Allan Sørensen, der er økonom og seniorchefkonsulent hos Dansk Industri, mener også, at forudsætningerne for en øget eksport er til stede.

At det så er gået anderledes, skyldes blandt andet olieprisen, som er på det laveste niveau i syv år.

- Råstoffer og brændsel ligger meget lavt, og det trækker selvfølgelig værdien af vores olieeksport ned. Det må vi formentlig vænne os til, for der er ikke noget, der her og nu peger på øgede olieindtægter næste år, siger han.

Alligevel tror Dansk Industri på fremgang i eksporten i 2016, selv om forudsætningerne lige nu ikke ser ud til at blive markant anderledes.

Og Jens Hjarsbech fra Dansk Erhverv er enig.

- Hvis Europa fortsat oplever nogenlunde vækst, så burde der ikke være grund til at være bekymret. Jeg tror stadig på, at vi vil se den eksportfremgang, som altså er blevet aflyst i år, siger han.

/ritzau/