Lav oliepris sender dansk inflation på rekordkurs

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

Den lave oliepris er med til at holde det samlede danske niveau for forbrugerpriser så langt nede, at inflationen er på vej mod et historisk lavpunkt i 2015.

- Da der kun mangler én observation for 2015, er det nu næsten sikkert, at 2015 vil gå over i historiebøgerne som året, hvor inflationen i Danmark ramte et historisk lavt niveau, siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea, i en pressemeddelelse.

- Således vil gennemsnittet for 2015 blive omkring 0,5 procent, hvilket er det laveste niveau, der er registreret siden 1953.

Med de seneste tal for forbrugerpriserne er niveauet sænket endnu et hak.

Det samlede forbrugerprisindeks steg 0,3 procent i november i forhold til samme måned sidste år. I oktober var den årlige prisændring i det samlede forbrugerprisindeks 0,4 procent, oplyser Danmarks Statistik.

- Over det seneste år er det først og fremmest den lavere oliepris og tilbagerulningen af forsyningssikkerhedsafgiften, som har trukket inflationen lavere, siger Jan Størup Nielsen.

Det er især varegrupper, der ikke indgår i den underliggende inflationstakt, som holder årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks nede.

Blandt andet trækker fjernvarme, benzin og fyringsolie isoleret set årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks ned med samlet 0,60 procentpoint.

Ifølge Danmarks Statistik er forbrugerprisindekset steget 1,2 procent over det seneste år, hvis man trækker energi og ikke-forarbejdede fødevarer fra.

Ifølge Jan Størup Nielsen begynder forbrugerprisen nu at kravle opad igen.

- Vi forventer, at den danske inflation fra næste måned igen vil begynde at vokse hurtigere. Det vil ske, fordi effekterne fra de faldende oliepriser nu begynder at falde ud af de årlige beregninger.

- Derfor forventer vi også, at inflationen til næste år i gennemsnit vil ligge på 1,1 procent, lyder det.

/ritzau/