Lave oliepriser er med til at stække dansk vækst

Manglende indtægter i Nordsøen er med til at hæmme væksten i dansk økonomi.

Det viser regeringens såkaldte Økonomisk Redegørelse, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og finansministeriet mandag har offentliggjort.

Væksten i bruttonationalproduktet (BNP) ventes at blive 1,5 procent i år, og det er dermed dårligere, end hvad den tidligere SR-regering skønnede. Her ventede Socialdemokraterne og De Radikale en vækst på 1,7 procent for 2015.

- Den efterfølgende svækkelse frem mod vurderingen i maj 2015 afspejler blandt andet lavere strukturelle Nordsø-indtægter som følge af lavere oliepriser samt lavere indtægter fra personskatter afledt af blandt andet større fradragsberettigede pensionsindbetalinger og lavere udbetalinger end forudsat, lyder det i redegørelsen.

Budgetunderskuddet mere end fordobles til 2,7 procent af BNP.

Samtidigt reduceres væksten i 2016 til 1,9 procent fra 2,0 procent, og budgetunderskuddet stiger til 2,8 procent fra før 2,5 procent for året.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) anklagede søndag på Facebook SR-regeringen for at forskønne dansk økonomi:

- Hvis vi ikke får styr på det strukturelle underskud, kommer vi på kant med budgetloven og EU's regler. Det strukturelle underskud må nemlig ikke overstige 0,5 procent af BNP. Derfor skal der føres en ansvarlig finanspolitik.

- Den tidligere regering har desværre "photoshoppet" dansk økonomi i valgkampen, og det holder naturligvis ikke. I morgen (mandag, red.) vil jeg uddybe, hvordan de faktiske forhold er i dansk økonomi, siger Claus Hjort Frederiksen.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), nu finansordfører, kalder Hjorts kritik for "helt ude i skoven".

At budgetunderskuddet mere end fordobles til 2,7 procent af BNP, forklarer Martin Lidegaard med, at underskuddet kan være steget, fordi pensionsskatten har svigtet, eller oliereserverne er sat ned.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip