Lave oliepriser får inflation til at nå bunden i oktober

Det samlede indeks over forbrugerpriserne i Danmark nåede et foreløbigt lavpunkt i oktober, hvor den årlige prisstigningstakt lød på 0,4 procent mod 0,5 procent i september ifølge Danmarks Statistik.

Nu vil inflationen stige, vurderer analytikere.

- Vores bedste bud er, at det er det laveste inflationstal, vi kommer til at se i denne omgang, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, i en skriftlig kommentar.

Men det er ikke fordi, der er udsigt til, at priserne begynder at stige kraftigt, tilføjer han:

- Men inflationen måler man ved at sammenligne med priserne for et år siden, og i slutningen af 2014 og begyndelsen af 2015 var der store prisfald på ikke mindst benzin. Det giver nærmest automatisk en stigning i inflationstakten, siger Las Olsen.

Priserne på især fjernvarme og naturgas har isoleret set trukket lidt ned i forhold til sidste måned, mens blandt andet benzin og bøger har trukket i den modsatte retning, oplyser Danmarks Statistik.

- Vi forventer, at den danske inflation snart vil begynde at vokse hurtigere. Det vil ske allerede fra næste måned, hvor effekterne fra de faldende oliepriser begynder at forsvinder ud af de årlige beregninger, siger chefanalytiker Jan Størup Nielsen, Nordea.

Han venter en inflation på omkring 1,5 procent til næste år mod omkring 0,5 procent i år.

- Trods denne forventede stigning er det dog værd at understrege, at selve niveauet for stigningerne i forbrugerpriserne fortsat er på et lavt niveau, siger Jan Størup Nielsen:

- Det betyder også, at husholdningerne over det kommende år vil opleve en positiv reallønsvækst, hvilket i sidste ende er en afgørende forudsætning for at, det private forbrug fortsat kan virke som vækstmotor i den samlede danske økonomi.

Det er især varegrupper, der ikke indgår i den underliggende inflationstakt, som holder årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks nede. Bl.a. trækker fjernvarme, benzin og fyringsolie isoleret set årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks ned med samlet 0,62 procentpoint.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip