Lave renter og udlandet koster Danske Bank milliarder

Danske Banks lidelseshistorie i Nordirland fortsætter, og fredag må banken igen tage en voldsom nedskrivning. Det skriver banken i en fondsbørsmeddelelse.

Danmarks største bank fortæller, at man foretager en nedskrivning på 4,5 milliarder kroner på grund af bankens aktiviteter i Nordirland og Finland samt på grund af en forventning om fortsat lave renter.

- Nedskrivningen sker ud fra en langsigtet vurdering og er derfor ikke relateret til den forventede kortsigtede udvikling i vores forretningsenheder i Finland og Nordirland, skriver økonomidirektør i Danske Bank Henrik Ramlau-Hansen i meddelelsen.

Nedskrivningen vil ramme egenkapitalen, der ved det seneste regnskab er opgjort til 150,1 milliarder kroner.

På samme tidspunkt sidste år måtte Danske Bank nedskrive ni milliarder kroner i goodwill af lignende årsager.

- Banken skal hvert år lave en opgørelse, så det er ikke overraskende, at den nu kommer med endnu en nedskrivning. Og kigger man på udviklingen, vil det ikke være en stor overraskelse, om der kommer endnu en om et år, skriver bankanalytiker hos Nykredit Markets Ricky Steen Rasmussen.

Danske Bank har i en årrække været plaget af markante nedskrivninger på de internationale opkøb, den foretog før finanskrisen i Irland, Nordirland og Baltikum og efter krisen i Finland.

- Set i bakspejlet var opkøbene før krisen for dyre. Men man har godt nok også skullet være en ualmindelig klog mand, hvis man skulle have forudset, hvor dyb krisen ville blive, og hvor længe de lave renter ville fortsætte, siger Ricky Steen Rasmussen og tilføjer:

- For Finlands vedkommende har man nok også betalt i den høje ende. Men igen var det umuligt at forudsige, at en af landets største handelspartnere, Rusland, ville blive ramt af den krise, som det er tilfældet.

/ritzau/

Dagens Gossip