Lavere oliepriser i sigte

Organisationen af olieeksporterende lande, OPEC, har i hvert fald netop øget deres produktion til det højeste niveau i fem måneder. Det er noget, som kan være med til at reducere frygten for, at den globale økonomi i år vil tabe pusten og vokse mindre end tidligere vurderet.

OPEC pumpede hele 30,46 millioner tønder olie op af undergrunden i april, hvilket er det højeste niveau siden november sidste år. Men USA’s produktion af olie er også hastigt stigende og deres eksport af olie er nu på det højeste niveau i 28 år, hvilket også er med til at lægge en dæmper på priser. Det er dog »kun« omkring 200.000 tønder olie om dagen, at USA nu sælger til især Canada, men også andre lande om dagen.

Samlet producerer USA for tiden 7,37 millioner tønder om dagen, hvilket er det højeste siden 1992. Prisen på benzin er lige for tiden tæt ved 3,5 dollar per gallon i USA, hvilket svarer til ca. 5,1 kroner per liter, eller pænt under halvdelen af, hvad der skal betales herhjemme. Den særlige Brentolie fra Nordsøen er faldet med omkring syv procent i pris alene gennem den sidste måned til 104 dollar per tønde.

Det er sket mens eurolandene kæmper for slippe fra af recession og Kina også på det sidste har vist tegn på lavere vækst end før.

Dermed er olien nu igen tæt på at ramme de 100 dollar per tønde, som Saudi Arabiens olieminister, Ali Al-Naimi, flere gange har betegnet som »et rimeligt niveau for både forbrugere og producenter«.

Saudi Arabien er verdens største producent af olie og producerede 9,27 millioner tønder olie om dagen i april mod 9,13 millioner måneden før. Det totale globale forbrug af olie ventes i år at stige med 800.000 tønder om dagen til voldsomme 89,66 millioner tønder.

»Den fortsatte nedgang i eurozonen og aftagende vækst flere steder i Asien og Rusland kan dog dæmpe efterspørgslen efter olie og lægge et nedadgående pres på priserne,« fremgår det af en erklæring fra OPEC, der står for 40 procent af klodens samlede produktion af olie.

OPEC består af Algeriet, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Venezuela. De mødes næste gang den 31. maj i Wien for at aftale nærmere om, hvor meget de skal producere. Lige siden december har OPEC-landene overholdt deres mål om at producere tæt ved 30 millioner tønder om dagen. Der er 159 liter i én fuld olietønde.

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip