Lavere priser vil få unge til at drikke mere sodavand

Det vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.

»Alle erfaringer viser, at det især er unge og lavindkomstgrupperne, der er følsomme over for prismekanismer, så når man sænker afgifterne, vil det være her, man især vil øge forbruget,« siger Jakob Kjellberg.

Regeringen aftalte søndag med Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at fjerne sodavandsafgiften gradvist og sænke afgiften på øl med 15 procent. Det skal fratage danskerne lysten til at køre over grænsen og fylde traileren med billigere øl og sodavand.

Men selv om planen har til hensigt at begrænse grænsehandlen, kan den få nogle uheldige konsekvenser for folkesundheden.

»Der er ingen tvivl om, at sænkelse af afgifterne alt andet lige føre til et øget forbrug. Da vi ved, at øget sukkerindtag har en betydning for eksempelvis sukkersyge, så må man forvente, at det kan betyde en stigning i udgifterne til behandling af sukkersyge,« siger Rasmus Kjellberg.

Forebyggelseskommissionen kom i 2009 med en anbefaling om at øge afgifterne på øl og sodavand, fordi det ville begrænse indtaget af de usunde varer. Nu gør regeringen det stik modsatte.

»Der er ingen tvivl om, at det her handler mere om at begrænse grænsehandel end det handler om sundhedspolitik. Men det lægger politikerne jo heller ikke skjul på,« siger Rasmus Kjellberg.

Formanden for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg, Jette Dam-Hansen, advarer mod at afskaffe sodavandsafgiften.

»Vi ved, at lavere priser på sodavand, får folk til at drikke flere sodavand, og det er ikke godt for folkesundheden. Vi er bange for, at den plan, der ellers var for at få knækket nogle af livsstilssygdommene, er ødelagt. Det er i direkte modstrid med den forebyggelsespolitik, regeringen ellers har annonceret,« siger Jette Dam-Hansen ifølge dr.dk.

Dagens Gossip