Lavere risiko for en på snotten: Danskerne er blevet mindre voldelige

Skrevet af Michael Lauritsen

23/02/2013

Dagens topnyheder

Når du går i byen, så er der lavere risiko for at ryge en tur i gulvet efter mødet med en knyttet næve. Vi danskere er blevet mindre voldelige, viser tal fra politiet, Dagens.dk har gennemgået.

De seneste fem år er antallet af anmeldelser af vold faldet godt 16 procent. Ligeledes er antallet af danskere, der er blevet sigtet af politiet for vold, faldet fra 15.765 i 2007 til 13.123 i fjor.

- Alt, hvad der er personfarlig kriminalitet, er noget, politiet har prioriteret meget højt. Men det har ikke kun noget med politiets indsats at gøre. Jeg tror personligt på, at der er sket en mentalitetsændring. Det er ikke smart at lave vold. Man kan se på de sager, der kører i øjeblikket, at det ikke ligefrem er noget, der høster sympati, siger kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet, Carsten Andersen, til Dagens.dk.

Han bakkes op af Maria Bislev, der er sociolog hos Det Kriminalpræventive Råd.

- Kriminaliteten er faldet. Især blandt de unge. Danskerne tænker i højere grad på fremtiden, og at en plet på straffeattesten kan få konsekvenser, siger hun til Dagens.dk.

Mindre vold

En offerundersøgelse fra Justitsministeriet og Københavns Universitet dokumenterer, at danskerne er blevet mere tilbøjelige til at anmelde voldsepisoder. Derfor kan et fald i antallet af anmeldelser og sigtelser, ifølge Maria Bislev, kun forklares med, at der er blevet mindre vold i Danmark.

- Den vold, der bliver begået, bliver i større omfang anmeldt. Hvis man får en på hovedet, er det ikke længere noget, man ignorerer. Det bliver set som noget kriminelt, som skal have konsekvenser, og jeg tror, det holder mange fra at begå vold, siger hun.

Ifølge politiet tror mange danskere fejlagtigt, at antallet af voldssager er stigende, og at volden bliver grovere. Carsten Andersen peger på pressen som en vigtig del af forklaringen.

- Voldssager får ofte meget omtale i medierne. Et andet godt eksempel er hjemmerøverier. Mange er bange for, det skal ske for dem. For det er en grov og ubehagelig forbrydelse. Men der er altså kun omkring 20 tilfælde om året, og det er næsten umuligt at rive folk ud af den tro, at det er noget, der sker konstant, siger han og fortsætter:

- Vi kan heldigvis dokumentere, at det ikke er tilfældet. Hverken med hjemmerøverier eller vold.  

Ingen sovepude

Det faldende antal voldssager glæder justitsminister, Morten Bødskov (S). Han tror på, at det er en bred indsats, der har slået igennem.

- Det går generelt rigtig godt med at bekæmpe den personfarlige kriminalitet. Der bliver gjort et stort stykke præventivt arbejde af politiet, de sociale myndigheder og de frivillige foreninger. Men også, at der i Folketinget er vedtaget strengere straffe på området. Det samlede signal er, at vold er uacceptabelt, siger han til Dagens.dk.

I januar i år udgav Justitsministeriet en rapport, der viser et fald i antallet af danskere, der bekymrer sig om vold og kriminalitet. Men større tryghed blandt danskerne og et faldende antal voldssager må ikke blive en sovepude, mener justitsministeren.

- Der skal gøres meget mere, og der skal sættes målrettet ind i de miljøer, hvor volden er. Det er også derfor, at det fra regeringens side har været en prioritet fra dag et at få sat hårdt ind i eksempelvis bandemiljøet. Vi ved, at det særligt er i de kriminelle miljøer, der er meget vold, og målet er, at vi skal langt længere ned, siger Morten Bødskov.