Laveste ledighed i fire år

Ledigheden faldt i august med 2.200 personer til 149.900.

Ledighedsprocenten på 5,6 er den laveste siden september 2009. Faldet på 0,1 procentpoint får imidlertid ikke økonomerne til at hæve armene over hovedet. I stedet påpeger de en teknisk forklaring.

I Nordea påpeger senioranalytiker Jan Størup Nielsen, at den faldende ledighed langt hen ad vejen er et udtryk for opgørelsesmetoden.

»For at indgå i den registrerede ledighedsstatistik skal en person således enten være dagpengemodtager eller kontanthjælpsmodtager i matchgruppe et. Med forkortelsen af dagpengeperioden og den langvarige beskæftigelsesnedgang er der flere personer, der i den nuværende situation falder ud af dette system - og derfor også forsvinder ud af den registrerede ledighedsstatistik,« skriver han i sin kommentar til tallene.

Mange forlader med andre ord statistikken uden at forlade arbejdsløshedskøen.

»Tilstanden på arbejdsmarkedet sløres således af et massivt fald i arbejdsstyrken. Konklusionen er således, at dagens fortsatte fald i bruttoledigheden ikke nødvendigvis bør give anledning til den store optimisme,« skriver Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Siden december 2012 er der nu blevet 24.600 færre dagpengemodtagere og 12.000 flere kontanthjælpsmodtagere, hvilket knyttes sammen med afkortelsen af dagpengeperioden som trådte i kraft ved årsskiftet.

Fra juli til august er antallet af nettoledige faldet med 2.000, mens antallet af aktiverede jobklare personer er faldet 200. I samme periode er antallet af bruttoledige dagpengemodtagere faldet med 3.500, mens antallet af bruttoledige kontanthjælpsmodtagere er steget med 1.400.

På trods af den nydelige statistik, forventer økonomerne ikke, at flere vil komme i arbejde før næste år.»Baseret på de fortsat relativt svage vækstudsigter er vi således ikke fortrøstningsfulde med hensyn til den fremadrettet udvikling på arbejdsmarkedet, hvor vi ikke venter at den økonomiske vækst kommer til at bevæge sig op på et niveau, der retfærdiggør en bedring på arbejdsmarkedet. Vi venter således at beskæftigelsen ikke vil begynde at stige før end tidligst et godt stykke inde i 2014, som følge af en stadig underdrejet økonomisk aktivitet,« skriver Jes Asmussen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip