Lavsæson får boligudbud til at svinde en anelse

Antallet af boliger til salg i Danmark skrumpede en smule i oktober, viser Realkreditrådets boligstatistik.

Men faldet på 1,9 procent er et udtryk for, at boligmarkedet er på vej ind i den kolde lavsæson, vurderer Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

- Normalt er det nemlig sådan, at udbuddet af boliger falder, hver gang vi bevæger os fra sommer mod efterår.

- Det lille fald, vi ser i udbuddet af salgsklare boliger, skal derfor snarere tolkes som et udslag af almindelige sæsonudsving snare end som et pejlemærke for udviklingen på boligmarkedet, siger hun i en kommentar.

Ifølge Realkreditrådets boligstatistik for oktober 2013 er der nu 62.468 ejerboliger til salg, og det er da også 3,7 procent flere boliger end for et år siden.

- Selvom boligudbuddet er faldet for alle tre boligtyper den seneste måned, ændrer det ikke ved, at antallet af udbudte boliger ligger et stykke over niveauet for et år siden, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en kommentar.

- Der står lidt flere huse til salg i forhold til sidste år, og udbuddet af lejligheder og fritidshuse er steget væsentligt, tilføjer hun.

Antallet af parcel- og rækkehuse til salg er i dag 42.104, mens der står henholdsvis 7797 ejerlejligheder og 12.567 fritidshuse til salg.

Mens stigningen på både hus- og fritidshusmarkedet overordnet set er dårligt nyt, gælder det modsatte for lejlighederne, vurderer Lise Nytoft Bergmann.

- I landsdelen København By, hvor priserne er eksploderet, er antallet af til salg-skilte nemlig steget med 439 styk i løbet af det seneste år. Det vil sige med stort set hele den registrerede stigning på lejlighedsmarkedet, siger hun.

Det er ifølge Lise Nytoft Bergmann godt, fordi det mindsker risikoen for overophedning af priserne på lejligheder i København.

Men alt i alt er der også tegn på, at det spæde opsving på boligmarkedet har bidt sig fast, lyder konklusionen fra Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFkredit, på baggrund af tallene.

- Udbudstiderne falder, udbuds- og nedtagningspriserne stiger, og der er kortere liggetider på de solgte boliger, siger Mikkel Høegh i en kommentar.

/ritzau/

Dagens Gossip