Leasingselskaber har tabt millioner på sjusket kontrol

En straffesag om påstået svindel for mange millioner kroner i et mindre entreprenørfirma giver også et indblik i et gevaldigt sjuskeri i leasingbranchen.

Flere leasingselskaber har måttet vinke farvel til 70 millioner kroner. Kravene er frafaldet, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark til Ritzau.

To ledere i firmaet FH Byg og tre andre mænd er i Københavns Byret tiltalt for groft bedrageri for i alt 84 millioner kroner.

I stor stil skal de have snydt leasingselskaber ved brug af fakturaer på gravemaskiner, betonknusere og andre maskiner.

Men det hele var fiktion. Maskinerne findes ikke i virkeligheden, påstår anklagemyndigheden.

Og dermed minder sagen om IT Factory, hvor Stein Bagger ivrigt drejede på en karrusel med fakturaer om it-udstyr, som ikke eksisterede.

FH Byg fik i 2007 og 2008 for alvor smag for at lease grej. Værdien af leasede aktiver voksede fra det ene år til det andet fra godt 16 millioner kroner til hele 82 millioner kroner.

Men i januar 2009 væltede læsset. Leasingselskaber fik ikke længere betaling. Og så indledte selskaberne en hidsig jagt på maskinerne.

Flere adresser blev besøgt, og også på Refshaleøen i København forsøgte Nykredit Leasing og Jydske Finans at hente deres maskiner.

Beretningen om den kaotiske situation kan læses i en dom, som Retten i Glostrup afsagde i 2012. Nykredit Leasing krævede syv millioner kroner af Topdanmark for maskiner, der var væk.

En skadeinspektør i forsikringsselskabet fandt ud af, at kontrakter i stort omfang drejede sig om maskiner, der aldrig var blevet produceret eller leveret.

Topdanmark blev frifundet. Dommeren slog fast, at leasingselskabets kontrol har været "beskeden".

Det blev bevist, at en stor del af det udstyr, som optræder i aftalerne med Nykredit Leasing, "reelt ikke har eksisteret og derfor heller ikke har kunnet bringes til veje."

Efter denne dom har de øvrige leasingselskaber frafaldet deres krav mod Topdanmark om cirka 70 millioner kroner, bekræfter Topdanmark.

I Nykredit Leasing erkender man, at kontrollen ikke har været optimal:

- Vi har strammet op på vores procedurer og dokumentation omkring besigtigelse af udstyr. Det gælder ved opstart af større leasingaftaler samt ved periodiske besigtigelser, udtaler direktør Mik Kristensen i en mail.

Tilbage står nu den straffesag, som Københavns Byret ventes at indlede til august. De tiltalte nægter sig skyldige. Sagen er sat til at vare i flere måneder.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip