Ledere: Anker var mere menneske end politisk dyr

Det er "hele Danmarks Anker", der nu er død, konstaterer Politiken mandag i sin leder om den tidligere socialdemokratiske statsminister.

Og avisen er ikke ene om at afsætte lederpladsen til at kigge tilbage på en af de store skikkelser i nyere tids dansk politik efter søndagens meddelelse om Anker Jørgensens bortgang som 93-årig.

Ekstra Bladet mindes i sin leder - "Den sidste socialdemokrat" - LO-bossen Thomas Nielsens karakteristik af Anker Jørgensen som "den lille lort".

- Hvis den brovtende formand havde tilføjet "folkelige" havde han været en smule tættere på sandheden, mener lederskribenten.

- For uanset hvad Anker bedrev eller ikke bedrev som statsminister og formand for Socialdemokratiet, så var han - og vedblev med at være til sin død i går - folkelig i ordets bredeste forstand, hedder det videre.

Politiken er inde på det samme.

- Hele landet var på fornavn med Anker, og alle vidste, at han var mere menneske end politisk dyr, mere interesseret i de manges tarv end i magtens spil, skriver chefredaktør Bo Lidegaard.

Her fremhæves det også, at Anker Jørgensen var den "første socialdemokratiske statsminister, der trådte til uden ministererfaring".

- Men han var også den sidste socialdemokratiske statsminister, der var vokset op gennem fagbevægelsen, og som ikke havde en akademisk uddannelse.

- Alligevel var han en ferm magtpolitiker, der viste sig i stand til at fastholde magten trods nederlag, vanskeligheder og intern modstand i partiet, skriver Politiken.

Lederen i BT bærer overskriften "En statsmand er gået bort".

- Anker Jørgensen er billedet på nogle politiske kerneværdier, som man godt kan savne i dag. Kampen for de svage, for velfærdsstaten med en ærlighed, der gør, at man aldrig er i tvivl om, hvad han stod for.

Jyllands-Posten mener også, at Anker Jørgensen var "den sidste af sin slags" og "gennemført sympatisk".

Men bedømmelsen af hans tid som statsminister i den "værste krisetid efter Anden Verdenskrig" er knap så positiv.

- Hans politiske svar på krisen i 1970'erne var betonsocialdemokratisk i en grad, som siden er blevet legendarisk på den meget afskrækkende måde.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip