Ledigheden er på laveste niveau i godt fire år

Bruttoledigheden faldt fra december til januar med 6000 og landede på 142.800 personer. Det svarer til 5,4 procent af arbejdsstyrken, hvilket er det laveste niveau siden august 2009, oplyser Danmarks Statistik.

Chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kalder dog torsdagens tal usikre og fastslår, at de skal fortolkes varsomt.

- Kontanthjælpsreformen betyder nemlig, at mange kontanthjælpsmodtagere - herunder specielt de unge - kan have skiftet kategori og nu behandles anderledes i statistikken, siger han i en kommentar.

- Hvad vej vinden i øjeblikket blæser for det danske arbejdsmarked, ved vi derfor reelt først, når vi får tal for beskæftigelsen, tilføjer han.

Indikatorer som eksempelvis antallet af nye jobannoncer på Jobindex tyder dog fremadrettet på svag medvind på jobmarkedet, påpeger Erik Bjørsted.

Fremfor at juble over tallene peger Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, ligeledes på de politiske reformer af dagpenge- og kontanthjælpssystemet som årsag til det markante fald.

- Samtidig skal det bemærkes, at der er rigtig mange ledige, som af den ene eller anden årsag ikke er arbejdsmarkedsparate, siger han og fortsætter:

- Når de inkluderes i tallene, er der i hvert fald omkring 255.000 uden job. Og det er en god supplerende indikator til at måle den faktiske situation på det danske arbejdsmarked.

/ritzau/

Dagens Gossip