Ledigheden faldt yderligere et nøk i november

Skrevet af admin

07/01/2016

Dagens topnyheder

Bruttoledigheden har vist faldende tendens de seneste mange måneder, og november blev ingen undtagelse.

Her svandt den sæsonkorrigerede arbejdsløshedskø ifølge Danmarks Statistik med 1100 fuldtidspersoner fra oktober til november. Dermed er bruttoledigheden nede på 119.000, svarende til 4,5 procent.

Det understreger ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, at finanskrisen er et overstået kapital i dansk økonomi.

- Dagens tal understreger, at Danmark ikke længere er i krise. BNP-væksten er godt nok ikke imponerende, set i forhold til tidligere opsving, men når der ikke er specielt mange tvangsauktioner og arbejdsløse, kan man ikke længere tale om, at der er krise i økonomien.

- Tværtimod viser den stigende beskæftigelse, vi har haft de sidste snart tre år, at vi befinder os i et opsving, og det kommer også til at være billedet for de kommende år, skriver han i en kommentar.

Hos Dansk Erhverv frygter man til gengæld, at de danske virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft, når der nu er endnu færre ledige hænder at tage af.

- Virksomhedernes behov for arbejdskraft vil i 2016 i stigende grad skulle dækkes gennem fastholdelse, udenlandsk arbejdskraft og ved rekruttering af personer, der i dag står uden for arbejdsstyrken.

- Hvis en større andel af arbejdsstyrken skal i job, kræver det reformer, siger Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv i en kommentar.

Bruttoledigheden omfatter dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, der enten er uden job eller er aktiverede.

Nettoledigheden udregnes ved at sortere de aktiverede fra, og den var i november 98.200, svarende til 3,7 procent.

/ritzau/