Lejere betaler til ejernes lukkede bolig-fest

Boligejerne kan begynde at planlægge renoveringen af carporten eller samtalekøkkenet med et skattefradrag på 15.000 kroner om året per voksen i husstanden.

Men omvendt er landets 1,4 millioner lejere reelt afskåret fra den fradrags-fest, de som skatteydere er med til at finansiere.

Stik imod regeringsgrundlaget har Socialdemokraterne, De Radikale og SF nemlig valgt at genoplive VK-regeringens boligjob-ordning, der oprindelig blev sat i verden for at stoppe boligejernes køb af sort arbejdskraft.

Hos Lejernes LO er der dyb skuffelse over, at regeringen trods løfter om det modsatte ikke har ændret et komma i boligjob-ordningen, der er en del af konkurrenceevnepakken Vækstplan DK.

- Det er statskassen, der finansierer det her. Og lejerne betaler skat ligesom alle andre. Men erfaringen fra den gamle ordning er, at lejerne ikke kunne bruge den i praksis. Langt de fleste af de 900 millioner kroner, som planen kostede staten om året, gik til boligejerne, siger cheføkonom Jesper Larsen fra Lejernes LO.

Han forklarer, at næsten alle de arbejder i hjemmet, som lejerne får foretaget, bliver organiseret via udlejeren eller boligforeningen. Og det betyder, at lejerne ikke kan trække håndværker-regningen fra i skat.

På Christiansborg står Enhedslisten helt alene med partiets kritik af ordningen. Her kalder by- og boligordfører Lars Dohn det "mærkværdigt, at lejerne i dén grad sættes i skyggen".

Socialdemokraterne og SF har nemlig i oppositions-tiden været imod den ensidige begunstigelse af boligejerne.

- Regeringspartierne har selv tidligere kritiseret boligjob-ordningen for, at den udelukkende kommer parcelhusejerne til gode, og for at istandsættelserne skulle ske alligevel. Så jeg synes, regeringen er fanget af deres egen kritik, siger han.

Hos SF erkender boligordfører Sanne Rubinke, at boligjobordningen gavner ejerne frem for lejerne. Men det har ganske enkelt ikke været muligt at indføre en ligestilling i vækstplanen, forklarer hun.

- Der ligger en masse job i at videreføre ordningen, og det er vi tilfredse med. Men vi kunne godt have tænkt os, at der var flere muligheder for lejere, og også et udvidet grønt fokus på energirenoveringer. Men vi har ikke tabt de to ting af syne, bare fordi det ikke er med i vækstplanen, siger hun.

Sanne Rubinke nævner i samme åndedrag, at regeringen har frigivet fire milliarder kroner til renovering af almene boliger gennem Landsbyggefonden.

Men det kalder Jesper Larsen fra Lejernes LO for en omgang "kejserens nye klæder". Der er nemlig ikke tale om en krone fra staten.

- Det er jo lejerne selv, der betaler. I medierne er det blevet solgt som om, regeringen har foræret fire milliarder kroner til lejerne i den almene sektor. Men sådan er det jo slet ikke. Det svarer til, at man sagde til boligejerne, at de kun måtte låne penge til forbedringer, siger han.

Nyhedsbureauet Newspaq har forsøgt at få et interview med Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter. Men beskeden fra ministeriet er, at han er bortrejst hele ugen uden mulighed for et telefoninterview.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip