Lejligheds-sælgere fester, hussælgere kæmper stadig

Ejerlejlighederne har endnu ikke trukket parcelhusene med til festen. Mens prisen på en ejerlejlighed i gennemsnit er steget med 2,4 procent fra marts til april og 8,7 procent over det seneste år, så er prisen på parcelhuse faldet med 0,3 procent over både den seneste måned og over det seneste år.

Det viser et prisindeks fra ejendomsmæglerkæde Home, som har vist sig at stemme rimeligt godt overens med tal fra Realkreditrådet og Danmarks Statistik, der kommer senere.

»Dagens prisindeks viser, at dvaletilstanden fortsætter på parcelhusmarkedet,« konkluderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Han påpeger, at boligmarkedets kurs holdes i skak af to modsatrettede kræfter.

»De historisk lave renter er fortsat med til at holde hånden under boligmarkedet, mens den fortsatte økonomiske usikkerhed trækker i modsat retning, og er med til at hæmme danskernes appetit på køb af bolig. Denne »stridskamp« på markedet for parcelhuse ventes at vare ved gennem resten af året,« skriver han i en kommentar til tallene.

For lejlighedernes vedkommende er det stort set kun hovedstaden, der trækker den gennemsnitlige prisstigning. Her er priserne steget med godt 10 procent over det seneste år, mens de i Region Midtjylland kun er steget med 0,4 procent i samme periode.Christian Hilligsøe Heinig kalder det paradoksalt, at priserne på de københavnske ejerlejligheder er steget så kraftigt over det seneste års tid.

»Selv om markedet for ejerlejligheder understøttes af de rekordlave renter, en gunstig udbudssituation og en stigende tilflytning til de større byområder, er det ikke en ny tendens, og den bør i lyset af den fortsatte økonomiske usikkerhed ikke være en katalysator for en så kraftig prisfremgang. De store prisstigninger i København står også i tydelig kontrast til Aarhus, hvor priserne på ejerlejligheder har udviklet sig langt mere stabilt. Det rejser et lille spørgsmålstegn ved, om der er midlertidige faktorer, der har været med til at give priserne et ekstra løft i københavnsområdet eventuelt i form af et større salg end normalt af dyre ejerlejligheder,« skriver cheføkonomen.

Han mener, at det vil være usundt for stabiliteten på markedet for ejerlejligheder, hvis de store prisstigninger på markedet for ejerlejligheder varer ved over det kommende års tid.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip