Lektor: Danmark bør kunne forlænge Afghanistan-indsats

Det skal være muligt for Danmark at hjælpe USA i en forlænget indsats i Afghanistan.

Det mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, efter at regeringen har bebudet, at den er parat til at bakke ekstra militært op om den internationale indsats i Afghanistan.

- Det er et spørgsmål om politisk vilje. Vi burde have kapacitet til at have to kampgrupper ude på samme tid, siger han til Ritzau.

USA vil beholde 9800 soldater i Afghanistan ud over udgangen af 2016, hvor det ellers var meningen, at antallet af amerikanske soldater i landet skulle ned på omkring 1000 mand.

Den amerikanske forsvarsminister, Ashton Carter, sagde torsdag, at amerikanerne forventer, at koalitionens andre medlemmer vil give tilsagn om også at bidrage længere.

Peter Viggo Jakobsen anerkender, at Forsvaret må overveje grundigt, hvor man bruger sine ressourcer.

- Vi havde en situation med flymekanikerne, der var nedslidte, og der er kraftig afgang af officerer i øjeblikket. Det er klart, der skal foregå overvejelser, om hvilke områder af Forsvaret, der skal styrkes, fordi man har skåret for langt ned, siger Peter Viggo Jakobsen.

Men selv om Forsvaret ifølge Peter Viggo Jakobsen ikke er i den bedste forfatning, rykker det ikke ved, at et dansk forsvar skal være i stand til at løfte opgaver som den, amerikanerne efter alt at dømme vil bede os om.

- Hvis nogen vurderer, vi ikke kan stille med 100 mand i Syrien og 100 mand i Afghanistan, så begynder det at blive lidt til grin, siger han.

Krigen i Afghanistan har varet siden 2001, hvor den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, sendte amerikanske styrker ind i Afghanistan i kølvandet på terrorangrebet i USA den 11. september 2001.

/ritzau/

Dagens Gossip