Lektor: Et lille forsvar har brug for kritiske soldater

Skrevet af admin

03/06/2016

Mest læste i dag

Det er et alvorligt problem for Danmarks militære indsatser, hvis soldater ikke tør udtale sig negativt om deres arbejde. For det er afgørende, at de tager initiativ og tænker kritisk.

Alligevel er Forsvaret præget af en lukket debatkultur.

Det mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, som blandt andet underviser på officersuddannelsen.

- Vi forsøger at lære officererne, at de skal tænke selvstændigt, tage initiativ, og at de skal sige tingene, som de er. De skal desuden være kritiske over for den generelle linje, der bliver lagt i Forsvaret, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Når man har så lille et forsvar som Danmarks, er man nødt til at give soldaterne større mulighed for at træffe selvstændige og hurtige beslutninger. Ellers stivner det hele, og så kommer vi ikke til at løse vores opgaver godt nok.

En oberstløjtnant blev ifølge Politiken i efteråret 2015 kaldt til tjenstlig samtale og truet med hjemsendelse fra Kuwait. Det skete, efter at han udtalte sig kritisk om korruption i den irakiske hær og om irakiske soldaters evne til at fordrive Islamisk Stat.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen bekræfter sagen, at man skal være varsom med sine ord, hvis man vil tage vare på sin karriere i Forsvaret.

- Sagen viser, at der er meget lavt til loftet. Og at Forsvarets øverste ledelse - både den militære og civile - er meget følsom over for udtalelser, der ligger lidt uden for den såkaldte partilinje, siger Peter Viggo Jakobsen.

Nogle gange er det soldaterne i felten, der forstår den lokale situation bedst. Det skal Forsvarets ledelse erkende, mener lektoren.

- Derfor skal soldaterne ikke hele tiden ringe hjem for at høre, om de kan få lov at gå til højre eller venstre, siger han.

Peter Viggo Jakobsen medgiver, at der må være retningslinjer for, hvad Forsvarets ansatte kan udtale til offentligheden.

- Selvfølgelig skal der være en nogenlunde sammenhængende kommunikation. Men der skal også være nogle frihedsgrader. Og der skal være en mulighed for nogle gange at træde lidt ved siden af, siger han:

- Hvis man ikke tillader, at folk nogle gange slår en skævert, dræber man alt initiativ.

/ritzau/