Lektor: Forsvaret trænger til flere penge

Det lyder som en god idé, når forsvarsminister Carl Holst (V) udtaler, at Danmark er nødt til at bruge flere penge på Forsvaret, så det kan håndtere de nuværende og nye opgaver.

Sådan er vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Politikerne skal træffe et valg. Enten skal de skrue ned for aktivitets- og ambitionsniveauet, eller også skal de åbne op for pengekassen.

- Ambitionerne fra politikerne er for store nu, hvis ikke man tilfører Forsvaret flere penge. Derfor giver det god mening at tilføre Forsvaret flere penge, hvis politikerne som det ser ud til, vil holde et højt ambitionsniveau, siger han.

Med det nuværende forsvarsforlig fra 2013 blev Forsvaret pålagt gradvist at skære 15 procent af budgettet. Men når forliget udløber i 2017, skal kursen altså ændres ifølge Carl Holst.

DF og De Konservative er med på idéen om at tilføre Forsvaret flere penge, mens det sidste parti i blå blok, Liberal Alliance, er mere lunkne ved tanken, men ikke vil afvise det.

Socialdemokraterne er tilfredse med det nuværende forsvarsbudget på 1,2 procent af BNP.

Natos mål er, at medlemslandene inden 2024 skal op på at bruge mindst to procent af BNP på forsvarsbudgetter.

Peter Viggo Jakobsen vurderer, at USA presser Danmark og andre europæiske medlemmer af Nato til at bruge flere penge på militæret.

- Amerikanerne er ved at være sure over, at europæiske lande ikke vil bruge to procent af BNP.

- Danmark ligger i bunden med de nuværende 1,2 procent, så jeg tror, at politikerne vil have, at Danmark kommer op i midten, så det ikke er os, amerikanerne bliver sure på længere, siger Peter Viggo Jakobsen.

Udmeldingen fra Carl Holst kommer på et tidspunkt, hvor Forsvaret er presset af flere internationale opgave - blandt andet kampflymissionen mod Islamisk Stat.

I den forbindelse har de udsendte F16-flymekanikere meldt ud, at de er nedslidte og ikke ønsker, at Danmark forlænger sin indsats mod Islamisk Stat. Den udløber til oktober.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip