Lektor: Rusland får svært ved at styre separatister

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Mange spørgsmål om fremtiden i Ukraine står stadig åbne, selv om en aftale mellem EU, USA, Ukraine og Rusland blev skrevet under i Genève torsdag aften.

Måske har Rusland taget munden lidt for fuld, for de prorussiske separatister kan vise sig at blive svære at kontrollere, vurderer Mette Skak, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Man har fra Moskva fået fremmanet en meget oprørsk stemning blandt et mindretal i det østlige Ukraine. Men de bliver svære at styre, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror, at Ruslands problem lidt er, at de har sluppet en ånd ud af flasken, der bliver svær at få tilbage i flasken igen, siger hun til Ritzau.

På trods af aftalen om, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine straks skal afvæbnes og rømme de regeringskontorer, som de har besat de seneste uger, har aktivisterne afvist at lade våbnene falde foreløbigt.

Lederen af en selvudråbt republik i Donetsk i Østukraine, Denis Pusjilin, siger, at hans bevægelse fortsætter med at kæmpe for autonomi og er imod den netop indgåede Genève-aftale.

- Det her viser, hvor skrøbelig aftalen er. I forhold til, hvor lave forventningerne var til forhandlingerne i Genève, er det et overraskende konkret resultat, der er kommet, siger Mette Skak.

- Men en ting er, hvad Sergej Lavrov (Ruslands udenrigsminister, red.) højtideligt lover over for USA og EU, noget andet er, hvordan russerne har tænkt sig at få separatisterne i det østlige Ukraine til at parere ordre, tilføjer hun.

Mette Skak peger på, at det også er grunden til, at USA's præsident Barack Obama kun har udvist behersket optimisme.

- Det er et åbent spørgsmål, om der rent faktisk er sket et gennembrud i konflikten, eller om gennembruddet måske mere handler om, at Rusland har haft behov for at få lettet det diplomatiske pres på sig selv.

Samtidig slår Mette Skak fast, at man både skal være forsigtig med at nedvurdere resultatet i Genève, men også være tilbageholdende med at tro, at alle problemer er blevet "ryddet af vejen".

/ritzau/