Lektor tror ikke på bred alliance mod Islamisk Stat

Rusland ambassadør i Frankrig har onsdag meddelt, at russerne er klar til at danne fælles front mod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat. Også med tyrkerne som tirsdag nedskød et russisk fly.

Men Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere dansk forsvarsattaché i Ukraine, giver ikke meget for Ruslands oplæg til en alliance med USA, Frankrig og Tyrkiet mod Islamisk Stat.

- Det virker populistisk. Der er utroligt lang vej til en egentlig alliance. Først skal man jo være mere enige om, hvad man vil bekæmpe. Vil man gå efter det, russerne bredt kalder terrorgrupper, eller vil man koncentrere den indsats alene mod Islamisk Stat?

- Dernæst skal man være enige om, hvad der skal ske bagefter. Vil man have Assad siddende, eller skal der andre til? Jeg ser ikke en løsning på de problemstillinger.

Den russiske ambassadør Aleksander Orlov lyder ellers håndfast i sin udmelding onsdag:

- Vi er klar til (...) at planlægge angreb på Daesh-positioner sammen og skabe et fælles personale (joint staff, red.) med Frankrig, USA og alle lande, som vil være med i denne koalition, siger Aleksander Orlov og bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat.

- Hvis tyrkerne vil være med også, er de velkomne, siger han videre.

Claus Mathiesen lægger vægt på, at russernes udmelding ikke kommer fra toppen og ikke er nogen garanti for, at andre lande vil indgå i en alliance.

Han peger desuden på, at koalitionen aldrig har fået dannet fælles front, trods terrorangreb i Paris og mod et russisk fly.

- Og selv om russerne siger, at tyrkerne er velkommen i en koalition, så skal man ikke tage fejl af, at russerne er stiktossede over nedskydningen af deres fly, og at koalitionen mod Islamisk Stat er svækket, siger Claus Mathiesen.

/ritzau/

Dagens Gossip