Lektor undrer sig over ordkrig om Daesh

Ordkrigen om Daesh, Islamisk Stat eller Isil er endnu en gang blusset op.

Senest med udenrigsminister Kristian Jensen (V), som udtaler, at han bevidst bruger benævnelsen Daesh om jihadisterne, der har indtaget store landområder i Irak og Syrien.

På den måde mener udenrigsministeren, at han irriterer dem, når han bruger en betegnelse, de selv er modstandere af, og at det er et udtryk, der kan anses for nedsættende.

Men hvorvidt jihadisterne er imod benævnelsen er svært at sige, siger June Dahy, der er studielektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

- Jeg ved ikke, om de er modstander af at blive kaldt Daesh. Jeg tror selv, de har brugt det, men det kan godt være, at de, for at blive mere universelle, er gået bort fra det.

- Og når man så bruger ordet Daesh, kan det irritere dem, og derudover så siger det, at vi ved godt, hvem I er, og hvad I står for.

June Dahy forklarer, at Daesh er et akronym, altså en sammensætning af forbogstaver, og betyder Den Islamiske Stat i Irak og Levanten.

- Hvis man sætter et flertal foran, så betyder det folk, der tilhører Daesh, men det kan også bruges i overført betydning om tyranniske mennesker.

June Dahy fortæller, at hun i europæiske medier har hørt ordet Daesh forbundet med andre ord. For eksempel "Daes", som betyder træde på, og ordet "Dahes", som betyder køre hen over.

- Jeg har ikke hørt ordene brugt i Syrien - det er kun i den europæiske presse. Så jeg ved ikke, om jeg skal tro på ordene og deres betydninger, men alt er muligt, fordi der i det arabiske sprog hele tiden bliver dannet nye ord på gadeplan.

- Daesh går efter et bestemt mønster, som man meget nemt kan danne nye ord efter.

Men June Dahy forstår ikke, hvorfor Daesh-ordkrigen fylder så meget.

- Jeg undrer mig over, at det er blevet så stor en diskussion. Det er som om, det er blevet en sensation, men sådan er det ofte med de arabiske ord.

Udtrykket Daesh har især vundet frem efter angrebene i Paris, hvor den franske præsident, François Hollande, erklærede, at han fremover ville kalde jihadisterne for Daesh.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip