Lektor: Vesten er i uudtalt alliance med terrororganisation

Skrevet af admin

03/09/2014

Dagens topnyheder

Krigen mod ekstremisterne i Islamisk Stat har gjort, at den kurdiske bevægelse PKK er ved at få en ny status internationalt.

Det fastslår en forsker onsdag i Københavns Byret, hvor 10 kurdiske mænd er tiltalt for at have indsamlet millioner af kroner til PKK, som står på terrorlisterne.

Lektor Daniella Kuzmanovic er indkaldt af forsvarerne for at få belyst et muligt paradoks - støtter Danmark og andre vestlige lande indirekte eller faktisk en terrororganisation i den aktuelle krig i Nordirak?

Spørgsmålet bliver med garanti et tema, når advokaterne vil argumentere for, at deres klienter bør frifindes.

- Min vurdering er, at hvad der sker herfra og resten af vejen hjem, er noget man ikke har styr på og lukker øjnene for, siger Daniella Kuzmanovic om de vestlige landes støtte til opgøret mod IS.

- Alle er klar over, at PKK er en aktiv medspiller og har været med til at trænge IS tilbage. Man lukker øjnene for, at PKK er med i en uudtalt alliance mod IS, siger Kuzmanovic.

Men de vestlige lande har udtrykkeligt sagt, at våben ikke bliver leveret til de kurdiske krigere, som ifølge listerne er terrorister.

- De internationale magter har ikke villet koordinere deres angreb med PKK, siger lektoren - men der er også eksempler på, at man faktisk har koordineret angreb med PKK.

Men USA må også træde varsomt, fastslår lektoren:

- At gøre PKK til en aktiv medspiller ville betyde, at USA ville lægge sig ud med et aktivt Nato-land, nemlig Tyrkiet, siger hun.

De blodige begivenheder har fået diskussionen om PKK's stempling som terrororganisation til at blusse op i tænketanke og regeringskontorer flere steder i verden.

- Holdningen er afventende, fortæller Daniella Kuzmanovic.

For tiden er forhandlinger om en mulig fred mellem Tyrkiet og PKK i øvrigt ved at komme i gang igen.

- Der er en forventning om, at en køreplan for en fredelig løsning kommer på plads i efteråret, fortæller lektoren. PKK's fængslede leder, Abdullah Öcalan, har bebudet en erklæring i september om, at den 30 år lange konflikt kan blive afsluttet.

- Der er en forventning om, at terrorstemplingen vil blive fjernet, siger Kuzmanovic. Men ikke lige nu. Tyrkiet bruger magtmidlet i forhandlingerne, oplyser hun.

Sagen mod de 10 mænd nærmer sig nu sin afslutning.

/ritzau/