Lesbisk udsendes til Uganda trods skærpet risiko efter tale

Ved flere lejligheder har en lesbisk kvinde, som har søgt asyl i Danmark, men står til at blive hjemsendt til Uganda, holdt taler om homoseksuelles rettigheder.

Det vækker bekymring i Enhedslisten, da kvinden har stået offentligt frem og talt om forholdene i Uganda, hvor homoseksuelle er forfulgt. Det kan bringe hendes liv i fare, lyder det.

Siden kolonitiden har det været forbudt at være homoseksuel i Uganda, som hun skal deporteres til. Sammen med to andre lesbiske står hun til at blive udsendt i starten af næste uge.

Ved Enhedslistens årsmøde i september sidste år talte den ene kvinde eksempelvis om hendes afvisning på asyl.

- Da jeg kom til Danmark, var jeg desperat, for jeg blev afvist. I interviews udspurgte de os i mange timer. For eksempel blev jeg i otte timer spurgt til min homoseksualitet og mange andre personlige emner, som jeg skulle afsløre, sagde hun.

Kvinderne tilbageholdes i det sjællandske fængsel Ellebæk, som er en lukket institution for frihedsberøvede asylansøgere.

I afslagene har myndighederne ikke taget stilling til deres seksualitet ifølge LGBT Asylum. Det er en organisation, der kæmper for bøssers, lesbiskes og transpersoners rettigheder i det danske asylsystem.

Det vækker bekymring hos Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Hvis man ikke har taget stilling til hendes seksualitet, har man ikke taget stilling til kernen af sagen. Især ikke når hun har stillet sig åbent frem i offentlige fora, som også kan ses i Uganda. Det øger selvfølgelig risikoen, siger hun.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har endnu ikke kommenteret sagen.

Men forfulgte lesbiske skal beskyttes efter internationale regler, har Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen (V), understreget.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip