Lettelsens suk løfter rundtosset aktiemarked

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

Det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, stiger markant mandag. Holder niveauet til slutfløjtet klokken 17, vil det være den største stigning på en enkelt dag nogensinde for indekset.

Omkring middag stiger indekset med 4,6 procent. Det sker, efter nogle kaotiske uger hvor aktiemarkederne verden over enten tordner til vejrs eller synker sammen i depression.

- Fredag kom der gode tal for detailsalget i USA. Jeg tror egentligt, at investorerne har gået og ventet på at se nogle positive tal.

- Men det får selvfølgeligt ikke usikkerheden, vi har set i år, til at gå væk, siger seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans med reference til, at tal fra USA fredag viste, at detailsalget i januar steg for tredje måned i træk.

- Det viser, at forbrugerne stadig har det godt i USA, selv om finansmarkederne er negative. Og det peger på, at USA ikke er på vej i recession, som man kunne have frygtet, siger seniorstrateg hos Nordea Tine Choi Danielsen.

Samtidig kom der medvind fra Asien, hvor aktiemarkederne steg solidt natten til mandag.

Det kunne have været en grim dag, da nøgletallene fra morgenstunden var negative. Men beroligende toner fra den kinesiske centralbank vendte stemningen.

- Centralbanken stoppede spekulationerne om, at Kina ville devaluere. Man kunne have frygtet, at Kina ville devaluere, hvilket kunne tvinge andre og mere sårbare lande i regionen til også at gøre det. Det kunne igen have udløst en gældskrise, siger Tine Choi Danielsen.

Alt i alt er markederne voldsomt svingende i øjeblikket. Mandag kan sætte rekord for den største stigning på en enkelt dag, men man skal ikke længere tilbage end til sidste mandag for at finde det største fald nogensinde på en enkelt dag.

- Det er psykologi, der driver markederne lige nu, meget mere end sund fornuft. Frygt for en gældskrise dominerer mere end billedet af, hvordan det reelt går for økonomierne, siger Tine Choi Danielsen.

/ritzau/