Libanesisk præsidentkandidat overrasker med støtte til rival

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

I en politisk U-vending oplyser den libanesiske kristne politiker Samir Geagea mandag, at han støtter sin rival, Michel Aoun, i kampen om præsidentposten i landet.

Den overraskende melding betyder, at den 80-årige Aoun nu er tættere på Libanons øverste, kristne embede, der har været ledigt i 20 måneder, skriver Reuters.

- Jeg erklærer, at the Lebanese Forces (Geageas parti, red.) tilslutter sig parlamentsmedlem Aouns præsidentkandidatur i håbet om, at det vil ende dette politiske dødvande, siger Samir Geagea under et tv-transmitteret pressemøde.

- Dette er en historisk dag, konkluderer han videre.

Ifølge en aftale om delingen af den politiske magt i Libanon skal premierministeren være sunnimuslim, præsidenten kristen, og formanden for parlamentet skal være shiamuslim.

Samir Geagea og Michel Aoun, som kæmpede mod hinanden i den libanesiske borgerkrig fra 1975 til 1990, har stået på hver sin side af det politiske skel i landet, siden syriske styrker trak sig ud af Libanon i 2005.

Aoun er en del af 8. martsalliancen, der er domineret af den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, som er støttet af Iran.

Imens er Geagea en del af 14. martsalliancen, der er ledet af den sunnimuslimske politiker Saad al-Hariri, som er støttet af Saudi-Arabien.

Hidtil har de to kristne præsidentkandidater og ærkefjender hver især været uacceptable for den modsatte blok, hvormed afstemningerne i parlamentet gang på gang bevidst er blevet obstrueret.

For at en afstemning skal være gældende, skal to tredjedele af parlamentsmedlemmerne være til stede.

/ritzau/