Liberal Alliance forlader forhandlinger om el-biler

Venstre-regeringens støtteparti Liberal Alliance har forladt forhandlingerne om el-biler, hvor der skal landes en ny aftale, der skal udfase afgiftsfritagelsen på elbiler over fire år.

Det oplyser Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, i en pressemeddelelse.

Regeringen har ifølge Liberal Alliance lagt et forslag på bordet, der vil fjerne afgiftsfritagelsen på bilradioer. Og det holder ikke, mener Merete Riisager.

- Det er ganske velkendt, at vi vil gøre alle biler billigere - uanset om de kører på el, benzin eller diesel, men vi anerkender også, at en afgiftsfritagelse på el-biler er bedre end ingenting, så længe man ikke sender regningen videre til andre bilejere eller hæver en anden afgift.

- Men det er præcist, hvad regeringen lægger op til, og det vil vi slet ikke være med til. Den danske bilbeskatning er i forvejen urimeligt skruet sammen, fordi helt almindelige biler pålægges en registreringsafgift på svimlende 180 procent.

- Derfor ønsker Liberal Alliance helt at afskaffe registreringsafgiften, og det er selvfølgelig ikke foreneligt med at sætte prisen op på biler, som i forvejen er urimeligt dyre, siger Merete Riisager.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, siger, at el-bilernes miljømæssige fordele skal belønnes i afgiftssystemet, men at bilerne bliver dyrere, når de ikke længere kan fritages 100 procent for afgift.

- Vores mål vil være, at især de små el-biler, der kan være familiens bil nummer to eller pendlerbilen, ikke skal opleve en voldsom prisstigning.

- Vi mener, der skal findes en måde at få el-bilerne ind i det almindelige afgiftssystem, så vi ikke hele tiden har denne tilbagevendende uklarhed om el-bilernes afgiftsvilkår, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det vil koste statskassen i omegnen af 650 millioner kroner, hvis el-biler fortsat skal fritages for registrerings og ejerafgift i 2016 sådan, som den tidligere regering lagde op til. Det viste en ny beregning fra Skatteministeriet i slutningen af sidste måned.

Ministeriet har tidligere opgjort udgifterne til afgiftsfritagelsen til 450 millioner kroner, men fordi folk er begyndt at købe både flere og dyrere elbiler, er det tal nu opjusteret, skrev ministeriet.

Beregningen kom samme dag, hvor Venstres finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Berlingske sagde, at ordningen om afgiftsfritagelse skulle skrottes som led i bestræbelserne på at holde en stram finanslov.

/ritzau/

Dagens Gossip