Liberal Alliance håber på britisk EU-troskab

Selv om Liberal Alliance ikke er blandt de mest EU-begejstrede partier på Christiansborg, er EU-ordfører Christina Egelund ikke i tvivl om, hvad hun håber, at udfaldet af den britiske folkeafstemning om at forlade EU bliver.

Storbritannien bør blive i EU, både af hensyn til europæisk sikkerhed og fordi, de betingelser for fortsat medlemskab, briterne har forhandlet sig til, vil være en fordel for Danmark, mener hun.

Derfor støtter LA ikke umiddelbart Dansk Folkeparti, der ønsker, at Danmark skal holde sin egen folkeafstemning i tilfælde af et britisk farvel til EU.

- Folkeafstemningen i Storbritannien er om to dage. Skulle det føre til den hypotese, som Kristian Thulesen Dahl leger med, en ny platform, så må vi jo se på den, når vi kender den.

- Indtil da er det rigtige sted for Danmark at være i det europæiske samarbejde, siger Christina Egelund.

Hun forsikrer dog, at LA vil se "fordomsfrit" på sagen, hvis Storbritannien skulle stemme nej og ende med en anden form for tilknytning til EU.

- Men hvis man hæver blikket lidt, er der større farer på spil end nogle lidt for ivrige bureaukrater i Bruxelles. For eksempel en helt utilregnelig Putin, som har blikket stift rettet mod Europa.

- Det er tid til sammenhold i Europa, ikke tid til at splitte Europa, siger Christina Egelund.

LA ser åbenlyse fordele ved at være fuldgyldigt medlem af EU's indre marked. Partiet ønsker dog ikke, at Danmark kommer med i euroen.

Og den aftale, som Storbritanniens premierminister, David Cameron, har fået forhandlet på plads som alternativ til at forlade EU, er meget interessant for Danmark, mener Egelund.

- Det er selvfølgelig også derfor, jeg håber, at Storbritannien stemmer ja til at blive, for så træder den aftale i kraft, og der er åbenlyse fordele for Danmark, siger hun.

En meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser, at 40,7 procent af danskerne ønsker en dansk folkeafstemning, hvis briterne forlader EU. Men 45,6 procent siger nej tak til at stemme.

Dermed er danskerne splittede i to næsten lige store grupper på spørgsmålet.

Til gengæld siger hele 59,8 procent, at Danmark bør blive, selv om briterne forlader EU. Kun 22,4 procent af danskerne er klar til at følge briterne ud, hvis det fredag står klart, at afstemningen i Storbritannien er endt med såkaldt brexit. 17,8 procent er i tvivl.

/ritzau/

Dagens Gossip