Liberal Alliance hyldede friheden i harlekinklæder

»Vi liberale drømmer om et Danmark, hvor friheden hersker – både den åndelige frihed, den økonomiske frihed og den moralske frihed,« sagde partileder Andersen Samuelsen (LA) i sin tale, hvor han også benyttede lejligheden til at blæse til kulturkamp.

»Liberal Alliance skal både kæmpe for politisk indflydelse og for at ændre mentaliteten. Den kulturkamp, Anders Fogh fablede om, blev jo reelt ikke til noget. Den gjorde i hvert fald ikke noget dybere indtryk,« sagde Anders Samuelsen til sine partifæller, der modtog ordene med klapsalver i den Harlekin- og Columbine-dekorerede konferencesal på Tivolihotellet i København.

Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) tog rekorden med hele 31 gange »frihed« i sin tale, hvor han gik til angreb på justitsminister Morten Bødskov (S) og den nye offentlighedslov. Det er »hykleri af værste skuffe«, når Bødskov før valget argumenterede imod loven, når han i dag forsvarer den, lød det fra Ammitzbøll.

»Sandheden er, at Morten Bødskov er fuldstændig ligeglad med befolkningens muligheder for at se politikerne i kortene. Han vil hellere sidde i aflukkede baglokaler bag ministeriets tykke mure og klappe tingene på plads sammen med statsapparatet. Det har længe været diskuteret, hvorvidt ledelsen i det store regeringsparti virkelig er socialdemokrater. Nu er spørgsmålet, om de overhovedet kan pynte sig med betegnelsen demokrater,« tordnede Simon Emil Ammitzbøll, der opfordrede regeringen til at trække lovforslaget tilbage og lade Folketingets retsudvalg lave et nyt, revideret forslag.

Der var generelt hug til Socialdemokraterne fra den liberale alliance. Mette Bock (LA), der blandt andet er erhvervs- og udviklingsordfører, kom med en indrømmelse til sine partifæller:

»Jeg kunne have været socialdemokrat, hvis jeg havde levet for 100 år siden. Ikke fordi jeg sympatiserer med ideologien, men fordi bevægelsen dengang var en væsentlig drivkraft i at skabe lige muligheder for alle i udgangspunktet. Det skal der nemlig være i et frit samfund. Socialdemokraterne så dengang fremad, de havde en vision om udvikling og forandring,« sagde hun - hurtigt efterfulgt af et »men«:

»Men hvor staten dengang var lillebror, er staten i dag blevet Big Brother. Og hvor socialdemokraterne dengang var de fremsynede frihedskæmpere, er de i dag blevet reaktionære modstandere af enhver form for forandring. Civilsamfundet, der rummer så mange uforløste ressourcer, lider af åndenød, og vi er alle blevet gjort til stakkels ofre.«

Ind imellem de angrebslystne taler blev stemningen dog blødt op af fællessange som »Kom maj du søde milde« og »Det er i dag et vejr«. Der faldt også milde, rosende ord til partiets trofaste støtte, Saxo Bank, hvis to direktører, Lars Seier Christensen og Kim Fournais, sad på første række.

Ifølge årsregnskabet postede banken mellem 20.000 og to millioner kroner i Liberal Alliance sidste år - det præcise tal vil partiet ikke fortælle.

»I to - Lars og Kim - har aldrig stillet modkrav, og I har aldrig mukket eller saboteret eller givet udtryk for, hvis I var uenige i Liberal Alliances linje. Tak, også for det,« sagde formanden.

Dagens Gossip