Liberal Alliance vil give politiopgaver til private

Fangetransporter, opklaring af indbrud, ledsagelse af afviste asylansøgere, overvågning af dømte i elektroniske fodlænker og fartkontrol er nogle af de opgaver Liberal Alliance mener kan udliciteres.

»Langt de fleste steder, hvor der har fundet udliciteringer sted, kan man se, at det er blevet billigere,« siger partiets retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Han afviser, at udlicitering skader retssikkerheden, da for eksempel indbrudssager fortsat skal gennem en anklager og en dommer.

»Bevisets valør er jo den samme,« siger han.

Venstre er positive over for forslagene.

»Det er spændende tanker, som vi er helt med på. Nogle opgaver er placeret hos politiet, fordi det blev besluttet i 1920erne,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

Karsten Lauritzen forestiller sig eksempelvis, at man udliciterer fartkontrollen og bekæmpelse af andre særlovsovertrædelser, men han trækker grænsen ved efterforskning og alt, der handler om personfarlig kriminalitet.

Et af de firmaer, der kunne være interesseret i at byde på opgaverne er sikkerhedsfirmaet G4S.

»Bortset fra fartkontrol er det alt sammen opgaver, som vi allerede udfører i andre lande. Hvis det kommer i udbud i Danmark, er det klart, at vi vil overveje at byde,« siger vagtdirektør Jacob Rosendal, G4S.

Socialdemokraterne er ikke umiddelbart begejstrede for forslaget.

»Jeg er skeptisk over for at tage noget som helst, der vedrører myndighedsudøvelse, væk fra politiet,« siger retsordfører Ole Hækkerup (S) til Jyllands-Posten.

Dagens Gossip