Libyen vil teste Hjemmeværnet

En del af løsningen kan libyerne måske finde i det danske hjemmeværn, og derfor besøger en libysk delegation i denne uge Danmark for blandt andet at deltage i en workshop arrangeret af hjemmeværnskommandoen, skriver Berlingske.

Besøget i Danmark er foranstaltet af den danske virksomhed, Damasec, der løser forskellige opgaver inden for sikkerhed, samt firmaet Hamilton, der arbejder med rekruttering og reorganisering af virksomheder og organisationer.

»Den libyske delegation er i Danmark for at undersøge, hvordan hjemmeværnet fungerer, hvordan vi arbejder med iværksætteri, hvordan vores uddannelsessystem fungerer, og hvordan vi arbejder med jobcentre,« forklarer Mette Laudal fra Hamilton, der sammen med Damasec for syv måneder siden stablede en virksomhed på benene i Libyen for at være helt tæt på alle de opgaver, som det Gaddafi-fri Libyen skal til at løse, og som landets nye regering oftest skal have hjælp til udefra.

Delegationen fra Libyen ledes af Mustafa Elzagesli, der var en af de ledende kræfter i befrielsen af Libyens næststørste by, Benghazi. Mustafa Elzagesli står i spidsen for en organisation kaldet Warriors Affairs Commission i Libyen.

Organisationen, der samarbejder tæt med den libyske premierministers kontor, har ansvaret for reintegrationen af 140.000 af de tidligere revolutionære militssoldater, som udgør et stort problem for det nye Libyen, fordi mange af dem fortsat er aktive i militser, der bruger deres våben og magt til at presse regeringen politisk.

I sidste måned angreb flere hundrede militsfolk det libyske parlament, fordi de frygtede, at politikerne ville udvande et lovforslag, der skal forhindre embedsfolk fra Gaddafi-æraen i at fortsætte arbejdet i den offentlige sektor. For en måned siden trådte en parlamentariker, Hassan El amin, der leder parlamentets menneskerettighedskomité, tilbage og flygtede til Storbritannien af frygt for hævnangreb fra en milits.

Det skete, efter at politikeren på libysk TV havde kritiseret militsernes tiltagende indflydelse og samtidig bekyldt visse militsfolk for at torturere fanger.

Formålet med Warriors Affairs Commission er at tilbyde militserne en anden levevej, forklarer kommissionens leder, Mustafa Elzagesli. Eksempelvis ved at opkvalificere den uddannelse, de måtte have i forvejen ved at hjælpe dem med at få en helt ny uddannelse eller ved at organisere nogle af de våbenføre libyere i et libysk svar på Hjemmeværnet.

»For at integrere alle de tidligere revolutionære skal vi spille på mange strenge. Vi har interviewet alle de 140.000 revolutionære, og deres ønsker er meget forskellige. Ikke alle ønsker at blive en del af et hjemmeværn. Det afgørende er, at vi får reintegreret alle disse folk, der kæmpede under revolutionen og fortsat bærer våben,« fortæller Mustafa Elzagesli, der understreger, at Warriors Affairs Commission også hjælper militsfolk med krigstraumer.

Mustafa Elzagesli understreger, at han og delegationen ikke er i Danmark for at bede om økonomisk bistand til opbygningen af det nye Libyen.

»Libyen er et rigt land,« siger Mustafa Elzagesli med henvisning til Libyens store forekomster af olie og naturgas.

»Men efter 42 års diktatur og international isolation har vi brug for hjælp, assistance og knowhow udefra til at bygge et nyt samfund op,« forklarer lederen af den libyske delegation.

For en lille måned siden godkendte det libyske parlament statsbudgettet for 2013: 66 milliarder libyske riyaler svarende til cirka 51 milliarder dollar er der til rådighed. Rigtig mange penge, der skal gå til fire formål:

Løn til offentligt ansatte, statens løbende udgifter, projekter inden for udvikling og genopbygning og subsidier af mad og benzin.

»Opgaverne står i kø i Libyen, og jeg kan kun opfordre danske virksomheder til at rykke hurtigt, hvis de vil være med. For der er mange andre lande og deres virksomheder, der for længst har fået øje på Libyen,« siger Henrik Færch, der som direktør i Damasec og virksomhedens afdeling i Libyen har fået et indgående kendskab til udviklingen i det nordafrikanske land.

Ifølge Mustafa Elzagesli – lederen af den libyske delegation – er de libyske myndigheder ikke kun på jagt efter samarbejde med Danmark.

»Vi forsøger også at få etableret samarbejde med andre lande, men Danmark er alligevel noget særligt. Vi libyere husker, hvor aktive danskerne var med at hjælpe os af med Gaddafi,« siger Mustafa Elzagesli.

Dagens Gossip