Libysk regering kan ikke stoppe overgreb mod flygtninge

Skrevet af admin

01/07/2016

Dagens topnyheder

Voldtægter af gravide, kidnapninger, tortur og omfattende menneskehandel.

Det er hvad, mange flygtninge, der rejser gennem Libyen, bliver udsat for. Forholdene er så dårlige i landet, at Amnesty International nu advarer EU mod at indgå en aftale med det libyske styre om at holde flygtninge og migranter ude af unionen.

Hos Dansk Flygtningehjælp nikker generalsekretær Andreas Kamm genkendende til billedet, og han tilslutter sig opfordringen.

- Vi må være enige om, at en aftale forudsætter, at regeringen, man indgår en aftale med, kan værne om flygtningene og migranternes retssikkerhed. Og det kan de ikke på nuværende tidspunkt, siger han.

Selv om Libyen har fået en ny regering, ser han endnu ikke nogle tegn på, at situationen er blevet bedre i landet.

- Det kan næppe blive værre. Det er en situation, hvor flygtninge bliver overfaldet, berøvet, voldtaget og låst inde. Det er så skrækkelige forhold, som den libyske regering på nuværende tidspunkt ikke har styr på, siger Andreas Kamm.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) erkender, at situationen i Libyen er skrøbelig, men understreger, at det er nødvendigt med en migrationsaftale med styret.

Men ifølge Andreas Kamm risikerer man at gøre situationen værre for de udsatte flygtninge i landet.

- Hvis man indgår en aftale nu, så giver man ansvaret til en regering, der ikke er parat, og det vil gå ud over flygtninge, der kommer til landet, og de har det i forvejen ganske forfærdeligt, siger Andreas Kamm.

Han vurderer dog heller ikke, at en aftale mellem EU og Libyen er nært forestående.

/ritzau/