Libysk styre udfordret af magtfuld milits

»Man kan sammenligne situationen i Libyen med tilstanden i Libanon, hvor man på den ene side har en svag regering, der ikke har stor folkelig opbakning, og på den anden side har en meget stærk magtinstans i Hizbollah-bevægelsen, som man ikke kan kontrollere, fordi den har udviklet sig til en slags stat i staten,« siger lektor Peter Seeberg fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

»I Libyen er det militserne, der har den her store magt, og man har dermed en dobbeltmagt-situation, hvor styret faktisk ikke kan agere på grund af en modmagt,« uddyber han.

Premierministeren blev bortført tidligt torsdag, fordi han ifølge militsgruppen skulle have spillet en rolle i en amerikansk militæraktion i Libyen, der i weekenden resulterede i anholdelsen af en højtstående al-Qaeda-person.

Ifølge Peters Seeberg bunder bortførelsen imidlertid ikke i, at militserne skulle være støtter af al-Qaeda. Nogle grupper er islamistiske, men frustrationen kommer mest af alt af, at premierministeren har tilladt USA at foretage en aktion i Libyen.

»De har hovedsageligt ingen sympati for al-Qaeda. Det er snarere fordi, de ganske enkelt mener, at det er forkert, hvis regeringen har accepteret en amerikansk aktion,« siger han.

Seeberg pointerer, at dobbeltmagt-situationen ikke er holdbar i længden, men den er heller ikke så kaotisk, som man kunne frygte. Militserne er dog blevet alt for stærke, lyder det.

»Libyen er kendetegnet ved at være en svag stat med et styre, som er presset af bevæbnede brigader og militser. Derfor har styret forsøgt at integrere militserne, og man har blandt andet givet dem ansvaret for fængsler, og de fungerer også som væbnede vagter for nogle ministerier. Men projektet er jo ikke lykkedes fuldt ud, og grupperne tiltager sig mere og mere magt, så de i øjeblikket er en slags stat i staten,« siger Seeberg, som ikke afviser, at militserne på sigt vil engagere sig politisk som for eksempel Hizbollah.

Dagens Gossip