Libyske politikere forsøger at stoppe kaos med ny regering

To rivaliserende fløje i libysk politik har underskrevet en aftale om at danne en samlingsregering, og det beskrives af FN som et "første skridt" mod at løse landets dybe krise.

Men ikke alle i de to lejre støtter den nye aftale, og det kan besværliggøre vejen frem.

Stormagterne har i lang tid opfordret de to parter, der har hvert deres parlament, til at bryde det politiske dødvande i Libyen, som har gjort det muligt for radikale grupper som Islamisk Stat at få fodfæste.

Den FN-mæglede aftale blev underskrevet torsdag i Marokko af lovgivere fra de to libyske parlamenter og andre politiske aktører.

Cirka 80 ud af 188 lovgivere fra det internationalt anerkendte parlament i det østlige Libyen og 50 ud af 136 fra den Tripoli-baserede forsamling GNC underskrev aftalen i den marokkanske ferieby Skhirat.

Planen er at oprette en regering med 17 medlemmer, som skal ledes af forretningsmanden Fayez el-Sarraj. Blandt ministrene er to kvinder fra Tripoli.

Der skal også oprettes et præsidentråd i en overgangsperiode på to år, indtil der kan vælges en ny lovgivende forsamling.

Frankrig oplyser, at FN's Sikkerhedsråd vil vedtage en resolution i løbet af få dage, som "anerkender denne regering som den eneste legitime regering i Libyen".

Men det kan ikke skjule, at der er stor modstand mod planen i de to rivaliserende parlamenter.

- Der er to parlamenter og to regeringer. Nu vil de påføre os en tredje regering. I stedet for at bringe de to rivaliserende myndigheder sammen, mener Mahmoud Abdelaziz fra parlamentet i Tripoli.

Formændene for de to parlamenter advarer om, at det nye parlament savner legitimitet, og at underskriverne kun repræsenterer sig selv.

Der udtrykkes optimisme i USA og Europa over aftalen.

Siden Nato-lande 2011 med kampfly støttede libyske oprørere i at afsætte diktatoren Muammar Gaddafi, har de vestlige politikere med gru fulgt, hvordan Libyen har bevæget sig ud i et voldeligt og politisk kaos.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip