Lidegaard afviser ikke nye sanktioner overfor Rusland

Skrevet af admin

25/01/2015

Mest læste i dag

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), hilser det hasteindkaldte møde mellem EU's udenrigsministre på torsdag velkomment. På mødet skal udenrigsministrene diskutere den seneste tids opblussen af kampene i Ukraine.

- Vi har haft en forfærdelig weekend med 30 dræbte. Det er en voldsom eskalering. Vi må så hurtigt som muligt træde sammen for at se, hvad næste skridt skal være, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Spørgsmål: Kan nye sanktioner mod Rusland komme på tale?

- Det er for tidligt at sige, men jeg vil ikke afvise det. Der er argumenter for og imod sanktioner, men det afgørende er, at EU står sammen om en reaktion, svarer Martin Lidegaard.

Martin Lidegaard, der rejser fra krise til krise, er på vej til Etiopien til møde i Den Afrikanske Union mandag og tirsdag om militant islamisme. Men han vil under turen holde kontakt til sine europæiske kolleger.

- Jeg vil have kontakt til de vigtigste af mine kolleger frem til torsdag. Det er desværre meget svært at se, hvordan man skal overbevise Rusland om, at det, der sker i Ukraine er til dyb skade, ikke bare for Ukraine, men også for Rusland selv.

- Jeg tror ikke, at der er nogen af udenrigsministrene i EU, der har en facitliste, som kan løse det her, siger Martin Lidegaard.

Letland, der er EU's formandsland i dette halvår, gav lørdag Rusland skylden for de nye kampe. Moskva er helt åbenlyst "ikke interesseret i en fredelig løsning på konflikten", hed det.

Lørdag blev mindst 30 mennesker dræbt, da raketter blev affyret fra oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine mod havnebyen Marjupol, og de menes at være oprørernes værk.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, har søndag indkaldt udenrigsministrene til ekstraordinært møde torsdag.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, talte søndag i telefon med Mogherini, og han opfordrede hende og EU til at presse Ukraine til at deltage i en politisk dialog med de prorussiske separatister.

/ritzau/