Lidegaard efter bortførelse: Vi kan frygte det værste

Skrevet af admin

24/02/2015

Dagens topnyheder

Vi kan frygte det værste, når Islamisk Stat (IS) har bortført mindst 90 assyriske kristne i det nordlige Syrien. For IS har før vist, hvilke grusomheder de er rede til at udføre.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), før han tirsdag møder Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

- Det er så uhyggeligt, så man næsten ikke forstår det. Det kommer oveni de mange, brutale overgreb, som Islamisk Stat har gennemført, siger Martin Lidegaard.

- Derfor frygter man det værste. Det understreger behovet for at bekrige og bekæmpe Islamisk Stat på alle mulige måder.

IS har henrettet mange gidsler. Gruppen har offentliggjort videoer, hvor gidsler får skåret halsen over, skydes eller brændes levende. For nylig offentliggjorde IS en video, hvor 21 hovedsalig egyptiske koptere (kristne) i Libyen henrettes med kniv.

Siden har Egypten evakueret over 1000 egyptere fra Libyen med chartrede fly.

I det nordøstlige Syrien har kurdiske Peshmerga-soldater genoptaget offensiven mod IS med støtte af kampfly fra den amerikansk-ledede koalition.

I Syrien og Irak har koalitionen, hvor Danmark deltager med F-16 fly og militære instruktører, stoppet IS, påpeger Martin Lidegaard.

- Den gode nyhed er, at det er lykkedes at slå IS tilbage og stoppe deres fremgang. Den dårlige nyhed er, at det ikke er lykkedes at tilbageerobre de områder, de har taget. Det gælder både i Syrien og i Irak, siger udenrigsministeren.

I Irak håber han, at de irakiske soldater, som trænes af danske instruktører, kan vende krigslykken, når de kommer i kamp. Men det tager tid at nå resultater på landjorden, hvor IS nu har magten, mener han.

- I Syrien bliver det umuligt at dæmme op for ISIL (IS), før vi har en fredsaftale og en mulighed for at gå målrettet efter en regering for alle syrere, der kan koncentrere kræfterne om ISIL, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/