Lidegaard: Flere skal involveres i arktisk udvikling

Skrevet af admin

16/01/2015

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har et ønske om et endnu bredere samarbejde om beskyttelse og udnyttelse af Arktis. Budskabet fremlægger han i begyndelsen af næste uge i Tromsø i et indlæg på konferencen Arctic Frontiers.

- Der er nogle områder, som det er helt afgørende at fokusere på i de kommende år i Arktis. Et af dem er balancen mellem den økonomiske udvikling og forholdet til klima og miljø, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

- Nu da Arktis åbner sig for menneskelige aktiviteter i takt med, at isen forsvinder, så er det helt afgørende, at det sker socialt, økonomisk og miljømæssigt på en bæredygtig måde, siger han.

Martin Lidegaard vil også i sit indlæg tirsdag understrege, at det er nødvendigt at så mange lande som muligt bakker politisk op det, der sker i Arktis, der på grund af klimaforandringerne ændres i et rivende tempo.

- Det er afgørende at have en stærk international ramme i Arktisk Råds regi. Det betyder samtidig, at vi er nødt til at åbne op for flere observatører, som har en ægte interesse i at præge udviklingen. Her tænker jeg særligt på EU, siger Martin Lidegaard.

Nogle lande er bekymret for, at EU vil blande sig for meget i fiskeripolitikken i området, mens Canada har været forbeholden på grund af den europæiske holdning til sælfangst. Rusland har i det seneste års tid modarbejdet EU’s indflydelse i Arktis på grund af krisen i Ukraine.

Alligevel er der en tendens til, at der blandt de otte medlemsstater i Arktisk Råd er enighed om, at regionen på trods af alverdens kriser fortsat skal være et lavspændingsområde, og at der skal samarbejdes over grænserne.

Arctic Frontiers har udviklet sig til at være en internationalt anerkendt konference med et politisk og forskningsmæssigt indhold. Som noget nyt i år er der også en erhvervsdel. Arrangørerne venter omkring 1400 deltagere.

/ritzau/