Lidegaard håber fred i Aleppo kan give dominoeffekt

Skrevet af admin

06/02/2015

Dagens topnyheder

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, øjner ifølge et interview med avisen Politiken en våbenhvile i Syriens næststørste by, Aleppo, mellem det syriske regime og oppositionens styrker.

- Her arbejder FN's udsending på at fastfryse stillingerne omkring Aleppo by for at bruge det som en murbrækker, så man kan få gang i en større våbenhvile, siger Martin Lidegaard fredag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Aleppo er efter tre års kampe delt mellem forskellige oprørsfraktioner og regimets styrker.

Den våbenhvile udenrigsministeren tror på, skal inkludere den moderate opposition og regimet, men ikke mere islamistiske fraktioner som Islamisk Front og Jabhat al-Nusra, der også kontrollerer dele af byen.

- Dem jeg har i tankerne, og dem som FN forhandler med, er den moderate opposition. Det gælder de primært sunnimuslimske grupper i Aleppo og de kurdiske grupper i nord, siger Martin Lidegaard.

Udenrigsministeren håber, at en sådan våbenhvile vil gøre livet surt for Islamisk Stat (IS).

- Det vil have en kolossal betydning, hvis man kunne opnå en våbenhvile mellem den moderate opposition og regimet, for så kunne de moderate grupper koncentrere deres indsats mod IS, der angriber fra den anden side, siger han.

Han afviser dog, at våbenhvilen skal bruges som en alliance med Assad.

- Vi kommer ikke til at få en alliance med Assad. Det kan jeg ikke se for mig. Det har Assad for meget blod på hænderne til, fastslår Martin Lidegaard.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, er glad for, at forhandlinger med regimet er begyndt.

- Det er dybt forfejlet, at Vesten tidligere har afvist at mødes med repræsentanter for regimet. Situationen er den, at hvis der skal være fred med regimet, så skal man forhandle med regimet, siger han.

/ritzau/