Lidegaard kulegraver egne embedsmænd

Den manglende information førte torsdag til, at ministeren i et åbent samråd gav forkerte oplysninger til Folketinget.

»Det er højest utilfredsstillende«, siger Martin Lidegaard, og Klima- og Energiministeriets departementschef, Thomas Egebo, skal nu have en »alvorlig snak« med Energistyrelsens ledelse. Ministeren vil nemlig have kulegravet sin egen styrelse, der er kendt for at være særdeles magtfuld.

Det sjældne tiltag kommer, efter at Martin Lidegaard i det åbne samråd torsdag sagde, at han »ikke forventede en udbygning af taganlæg af meget betydelig størrelse«. På det tidspunkt havde Energistyrelsen i en uge vidst, hvor voldsomt omfanget af større solcelle­anlæg på taget af erhvervsbygninger kan blive. Men den information blev ikke videregivet til ministeren, understreger han.

»Jeg har nu bedt min departementschef om at tage en alvorlig snak med Energistyrelsens ledelse. Det her skal selvfølgelig kulegraves, og jeg vil ikke i den situation igen,« siger Martin Lidegaard.

I efteråret blev klima- og energiministeren informeret tre gange af sine embedsmænd om frygten for en voldsom udbygning med gigantiske solcelleanlæg på bar mark. Frygten blev til virkelighed. Kombinationen af høj statsstøtte og billige solceller udløste en langt større udbygning af solceller på bar mark, end nogle politikere havde forestillet sig. Siden har ministeren fået en næse af et enigt Klima- og Energiudvalg for sin håndtering af sagen.

Nu viser det sig, at problemet med større solcelleanlæg på taget af bygninger meget vel kan blive lige så stort som problemet på bar mark. Martin Lidegaard »garanterer« dog denne gang, at han ikke har været orienteret. Energistyrelsens direktør, Ib Larsen, indrømmer fejlen blankt.

»Jeg beklager, at Energistyrelsen har bragt ministeren i denne situation. Jeg vil nu kigge på sagsgangene i Energistyrelsen, så en lignende situation ikke gentager sig,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Om der kommer til at rulle hoveder – og hvilke, afhænger af departementschef Thomas Egebos undersøgelse af forløbet. Det er nemlig departementschefen – ikke ministeren der skal foretage eventuelle fyringer.

Politisk kommer den nye, uheldige episode ikke til at koste Martin Lidegaard ministertaburetten, for Enhedslistens energiordfører, Per Clausen (Ø), understreger, at han er tryg ved, at Martin Lidegaard griber ind og får styr på ministeriet. Per Clausen kalder dog forløbet i ministeriet for »ikke acceptabelt«.

Hos oppositionen kalder Venstres energi­ordfører, Lars Chr. Lilleholt (V), det »dybt kritisabelt, at ministeren ikke har styr på sit ministerium«, mens Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker (DF), mener, at forløbet har »skadet tilliden« til ministeren.

Solcelleloven skal til tredjebehandling i Folketinget på fredag 28. juni.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip