Lidegaard ønsker retsopgør efter volden i Ukraine

Når freden sænker sig over Kijev, så er der behov for et retsopgør i Ukraine, hvor de ansvarlige for blodsudgydelserne de seneste dage stilles til ansvar.

Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der samtidig understreger, at præsident Viktor Janukovitj også skal være en del af dette retsopgør.

- Der er allerede nu en meget blodig historie, hvor de folk, der har haft et ansvar, må tages for domstolene og straffes for det, der er foregået. Det gælder alle niveauer i Ukraine fra top til bund, inklusiv præsidenten.

- Om Janukovitj bliver stillet for en domstol - enten i Ukraine eller i den internationale domstol - er jo ikke noget, som jeg eller EU's ministerråd bestemmer. Men alle, der har et konkret ansvar for de ting, der er foregået, vil selvfølgelig kunne drages til ansvar ved domstolene.

Spørgsmål: Anser du det for realistisk, at Janukovitj ender med at blive stillet for en dommer?

- Ingen af os ved præcist, hvad der er foregået natten mellem mandag og tirsdag. Hvem der har givet hvilke ordrer og i hvilken rækkefølge. Det er der ingen af os, der ved. Derfor skal vi også passe på med meget bombastisk at sige, at de og de personer har det ansvar.

- Men hvis du spørger mig, om der er nogen, der skal være undtaget for det retsopgør, der kommer i Ukraine efterfølgende, så er mit svar: Nej, det er der ikke.

Selv om udenrigsministeren understreger, at der har været "høge på begge sider" i konflikten, som har tilskyndet til den voldsomme konfrontation, så placerer han hovedansvaret for de seneste dages blodsudgydelser i Kijev hos styret.

- Når det handler om voldsudøvelsen, så er det de myndigheder, der har magtapparatet og våbnene og hele kontrollen med den udøvende magt, der bærer det primære ansvar.

- Det er altså ikke fordi de er mere russisk-orienterede. Det er fordi, de har forhindret demokratisk debat og et frit valg, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip