Lidegaard og EU-kolleger vil imødegå russisk propaganda

Skrevet af admin

09/01/2015

Mest læste i dag

Når Rusland aktivt bruger medierne til at manipulere den offentlige mening og udsende propaganda om blandt andet situationen i Ukraine, bliver Europa nødt til at svare igen.

Det kan ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) måske være en idé, at EU hjælper med at etablere en russisksproget tv-kanal, der kan sende både underholdning og nyheder til russiske mindretal både i og uden for EU.

Men Europa er også nødt til at være forsigtig med ikke selv at lave propaganda.

- I propaganda ligger jo, at det er løgn. Utrolig meget af det, der kommer ud af de russiske medier, er simpelthen ikke korrekt eller er behæftet med så mange mangler, at det er misinformerende, siger Lidegaard til Ritzau.

- Det er ikke målet for os. Hvis man køber den præmis, så har man jo tabt kampen om en bare nogenlunde lødig dækning og et lødigt politisk miljø på forhånd. Det eneste langvarige svar er at få etableret varige russiske nyhedsstationer med høj grad af lødighed, siger Lidegaard.

Han opfordrer sammen med sin britiske, estiske og litauiske kollega i et fælles brev til EU's udenrigschef, Federica Mogherini, til, at næste udenrigsministermøde 19. januar skal tale om, hvordan man styrker EU's strategiske kommunikation både i og uden for EU.

Ministrene præsenterer i brevet en lang række idéer til, hvad EU kan gøre.

Den danske minister har samtidig gjort sagen til et af hovedtemaerne for Danmarks formandskab i år for gruppen af de otte nordiske og baltiske lande, NB8.

Ifølge Lidegaard har de frie russiske medier for tiden svære arbejdsforhold i selve Rusland.

Samtidig er russiske mindretal i blandt andet EU-landene Estland, Letland og Litauen samt i EU's partnerlande som Ukraine og Georgien næsten udelukkende afhængige af nyheder fra statskontrollerede russiske medier.

- Når det i alt for mange tilfælde mere er propaganda end uafhængig nyhedsformidling, bliver det selvfølgelig et stort problem. Putin (Ruslands præsident, red.) kan bruge det i sin politiske manipulation og retfærdiggørelse af overgreb.

-Ud over selve den militære støtte er propagandaen vel den vigtigste del af den hybride krigsførelse. Derfor mangler vi et fyldestgørende svar på, hvordan vi imødegår den, siger Lidegaard.

/ritzau/