Lidegaard om Ukraine: Det kan løses fredeligt

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er forsigtig optimist i forhold til at finde en fredelig løsning på den anspændte situation i Ukraine.

På vej ind til et møde i Udenrigspolitisk Nævn afviser han Dansk Folkepartis forslag om, at Danmark skal sende en dansk fregat på øvelse ved Baltikum. Det er ikke tiden til at optrappe konflikten, mener han:

- Nu skal vi holde hovedet koldt. Jeg har været i kontakt med vores ambassader i Kijev og Moskva her til morgen, og vi har heldigvis haft en rolig nat uden kamphandlinger på Krim og i det østlige Ukraine.

- Noget tyder på, at Moskva er ved at trække deres store øvelse tilbage. Jeg har en formodning om, at det her kan løses fredeligt, så vi skal ikke begynde at signalere en optrapning af konflikten nu, siger Martin Lidegaard.

Også Venstre siger nej til Dansk Folkepartis forslag, som dermed er skudt ned, allerede inden Folketingets partier tirsdag formiddag bliver orienteret af Udenrigsministeren om situationen.

På vej ind til mødet gentager Venstres udenrigsordfører Søren Pind, at han vil have, at der statueres et eksempel overfor Rusland i forbindelse med deres tilstedeværelse på den ukrainske halvø Krim.

- Der skal skrappe sanktioner til, så det her ikke gentager sig andre steder, siger Søren Pind.

Martin Lidegaard ønsker dog ikke at indføre økonomiske sanktioner på nuværende tidspunkt. Han henholder sig til den beslutning, som blev truffet på et møde mellem EU's udenrigsministre mandag, hvor man fordømte Ruslands fremfærd på Krim.

Samtidig besluttede EU at suspendere forberedelserne af det kommende G8-møde i Sotji.

- Stats- og regeringscheferne mødes på torsdag, og hvis der ikke er sket en nedadgående udvikling i den militære intervention, så skal vi iværksætte et stop for de forskellige forhandlinger, som vi har med Rusland, siger Martin Lidegaard.

Konkret vil det eksempelvis betyde, at visum-forhandlingerne og forhandlingerne om den såkaldte New Agreement suspenderes.

- Vi har også sagt, at hvis det eskalere, så bliver vi nødt til at overveje økonomiske sanktioner, siger Martin Lidegaard.

Det beslutning skal dog træffes af Helle Thorning-Schmidt og de øvrige stats- og regeringschefer senere på ugen.

Martin Lidegaard orienterer nu de øvrige partier om de efterretninger, regeringen har om situationen - herunder også fortrolige oplysninger.

- Jeg vil give vores bedste vurdering af situationen lige nu. Men jeg lægger ikke op til, at der skal træffes nye beslutninger, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Dagens Gossip